SPP obeležila 28 godina od otmice u Štrpcima; Tandir: To je minimum koji dugujemo porodicama FOTO

Prijepolje -- Stranka pravde i pomirenja obeležila je, uz poštovanje svih epidemioloških mera, godišnjicu otmice u Štrpcima uz poruku da se to nikada i nikome ne ponovi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: SPP
Foto: SPP

Podsetimo, pre 28 godina u Štrpcima je Vojska Republike Srpske otela, a potom ubila 20 civila, uglavnom Bošnjaka, koji su putovali vozom na relaciji Beograd-Bar.

Pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci oteli su grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Među njima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan nepoznati putnik.

Za ovaj zločin su do sada osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić, pripadnici interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske pod nazivom Osvetnici.

Vođu ove jedinice Vojske Republike Srpske, Milana Lukića, Haški tribunal je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu, ali ne i za Štrpce. Njega je tek u decembru 2019. tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo za učešće u ovom zločinu. Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Tandir: Imaju pravo da dobiju grobno mesto

Foto: SPP
Foto: SPP

Šef poslaničke grupe SPP-USS Samir Tandir u izjavi za B92.net upitao je Komisiju za nestala lica dokle se stiglo sa otkrivanjem posmrtnih ostataka u Štrpcima i Sjeverinu.

On je upitao i kada će porodice stradalih u Štrpcima i u Sjeverinu dobiti status civilnih žrtava rata i kada će im biti uplaćena puna reparacija.

Drugo pitanje koje je postavio išlo je na adresu Komisije za nesatala lica koju je upitao dokle se stiglo s otkrivanjem posmrtnih ostataka otetih u Štrpcima i u Sjeverinu.

"Mislim da je minimum da dugujemo porodicama čiji su članovi oteti u Šrtpcima, Sjeverinu ali i drugim mestima, pravo da njihove porodice dobiju grobno mesto, ili kako mi Bošnjaci kažemo mezar", kazao je Tandir.

Foto: SPP
Foto: SPP

Foto: SPP
Foto: SPP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu