Rado ide Srbin u vojnike: Hoće li Jokić nositi uniformu i "učiti da uključi veš mašinu"?

Jedni misle da je odlična odluka, drugi da je pogrešna, treći "znaju" kako bi trebalo da izgleda, ali ravnodušnih na moguće uvođenje obaveznog vojnog roka nema.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2021.

18:53

Rado ide Srbin u vojnike: Hoće li Jokić nositi uniformu i
Foto: shutterstock/Bumble Dee

Prošla je decenija otkako je ukinuta obaveza služenja vojnog roka, a za ovih deset godina ta tema nikad nije prestala da bude aktuelna.

Međutim, nakon što se oglasio predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić čini se da vraćanje obaveznog vojnog roka nije više samo ideja već i izvesna realnost.

Javnost, tako,već uveliko priča o tome koja bi generacija bila prva koja bi ponovo obukla uniformu. Prvi regruti, deluje, mogli bi da budu mladići rođeni 2004. godine.

Priča je, i za sada je sve u domenu priča, da bi vojni rok mogao da traje najmanje četiri meseca.

"U zamenu" za vojnu službu budućim regrutima predviđaju se i moguće povlastice - od prednosti kod zapošljavanja u državnoj službi do mogućnosti polaganja vozačkog ispita, informatičkih kurseva i zanatskih obuka. Pogodnosti, ipak, nisu novost.

Vojska se već isplati

Prema podacima dostupnim na sajtu Ministarstva odbrane, već postoje benefiti koje imaju lica koja dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem.
Foto: Depositphotos/happyalex
Za početak - mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika i aktivne rezerve, kao i mogućnost zaposlenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Pored toga postoji i mogućnost zaposlenja u kazneno-popravnim zavodima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde,

Od koristi za dobrovoljce navodi se i mogućnost zaposlenja u agencijama za fizičko-tehničko obezbeđenje.

Takođe, za one koji se odluče da dobrovoljno služne vojni rok u Srbiji obezbeđena su i novčana primanja i to u iznosu oko 17.000 dinara mesečno.

Šta kažu iz vlasti?

Među prvim zvaničnicima koji su komentarisali mogućnost uvođenja vojnog roka bio je predsednik i komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

"Smatramo da bismo uvođenjem vojnog roka imali muškarce koji će biti pre svega odgovorniji. Naravno, to bi bilo veoma važno i za potrebe naše vojske, a istovremeno bismo mogli da podignemo naše pogranične centre koji nam demografski umiru", izjavio je predsednik ranije.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ističe da podržava ideju uvođenja obaveznog vojnog roka jer će to znatno ojačati našu vojsku i naglasio je da on lično podržava ovu ideju.

"Lično podržavam ovu ideju, jer smatram da će na takav način i naša vojska biti jača i efikasnija. Tu je važno razdvojiti profesionalne vojnike, čiji broj ne da se neće smanjivati već naprotiv nameravamo da ga povećamo, i redovno služenje vojnog roka, gde će mladi imati priliku da na ovaj način svojoj otadžbini pruže podršku i pokažu da mogu da budu njeni vojnici i naravno da pojačaju naše jedinice, tamo gde je to potrebno", rekao je ministar Stefanović.

Zašto je ukinuto?

Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane, kaže za B92.net da je proces profesionalizacije Vojske Srbije pokrenut na osnovu višegodišnjih procena "po kojima je profesionalna vojska u svakom segmentu svoga rada sposobnija da odgovori savremenim izazovima, rizicima i pretnjama nego regrutni sastav".
Foto: Depositphotos/rachwal
"Suspenzija daje mogućnost brzog vraćanja na regrutno organizovanje ukoliko postoji opravdana potreba tj ukoliko je Srbija vojno ugrožena te je neophodno pripremiti građane za ratno stanje", navodi Šutanovac.

Zašto je ponovo aktuelno?

Vraćanje ili uvođenje vojnog roka u Evropi u poslednjih nekoliko godina bilo je u vezi sa procenom pretnje koja dolazi spolja. Kako se u poslednjih godinu dana pitanje normalizacije odnosa i kompromis sa Prištinom sve više potencira mnogi smatraju da je upravo to glavni razlog za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.
Foto: Depositphotos/nikitabuida
Međutim, govori se i o nedostatku zaposlenih vojnika u Srbiji. Iako brojevi u istraživanjima nevladinih organizacija pokazuju da je broj onih koji bi služili vojni rok veliki - podaci o dobrovoljcima to ne potvrđuju.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović istakao je ranije da je Srbija na putu vojne neutralnosti - što zahteva snažnu vojsku, ta vojska mora da se bavi i zaštitom civilnog stanovništva i drugim operacijama za koje nužno nije potrebno oružje. Govoreći o tome on je ukazao da iako su vojno neutralne, i Švajcarska i Austrija primaju regrute na redovno služenje vojnog roka.

"Razmatramo da li ćemo za to imati dovoljno novca, a regruti bi imali platu koja ne bi bila simbolična. Oni koji prođu kroz služenje roka osećaju da su nešto pružili svojoj zemlji i stekli bi veštine koje će im koristiti u civilnom životu, kao što je, recimo, vožnja kamiona. Oni koji su medicinske struke mogu da služe na VMA i da im se to računa u staž", naveo je Stefanović sredinom februara za RTS.

Izbegavanje?

Kako je i ranije postojao "trend" izbegavanja služenja vojnog roka, Dragan Šutanovac kaže da se i zbog toga pristupilo analiziranju postupka vraćanja obaveznog vojnog roka.
Foto: Depositphotos/rachwal
"Imali smo veliki procenat mladih ljudi, od kojih je deo napustio Srbiju, koji nisu želeli da služe vojni rok. Dolazili smo u situaciju da pogranična policija privodi vojne obveznike koji godinama žive van zemlje a sa porodicama su se uputili u Srbiju na godišnji odmor", navodi Šutanovac i kaže da "samo na momenat treba zamisliti kako pogranična policija vodi u pritvor Nikolu Jokića koji se nakon toga upućuje na odlsuženje vojnog roka ili u zatvor".

Šta kaže B92.net anketa, a šta komentari?

Inače, od ukupnog broja čitalaca koji su glasali u nedavnoj anketi na našem sajtu više je onih koji nisu za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka. U komentarima je ovakva situacija pojašnjena. Čini se da dominiraju liberalni razlozi - nije problem služenje vojnog roka, već je problem da to bude obavezno. Kako kažu čitaoci B92.net - "ko hoće može i sad da suži". I to je glavni motiv koji se nalazi u većini odgovora.

Sudeći po komentarima, pojedini građani misle da im služenje vojnog roka nije donelo ništa dobro. Dok je nekima to bilo samo gubljenje vremena, drugi ne nose lepe uspomene iz tog perioda. Brojni su oni koji bi "zaštitili" svoje dete od toga.

"Da, ali..." jedan je od najčešćih odgovora kod onih koji smatraju da je ovo dobra ideja. Komentatori se uglavnom slažu kako bi to trebalo da izgleda, i koliko bi vojni rok trebalo da traje:

- "da to bude prava Srpska Vojska, moderno, edukativno i dobro organizovano vreme provedeno u učenju, vežbanju, testiranju, a ne u čišćenju i blejanju";

- kratka obuka, jedan teren. Tri do četiri meseca je sasvim dovoljno, ne duže;

- "ne duži od 4 meseca";

- "i devojke i momci, od 3-6 meseci, ne duže";

- "6 meseci sasvim dovoljno. I mogućnost da se ide kući za vikend. Ne svaki, naravno";

- "dovoljno je 6 meseci, ali prave i dobre obuke".

Sa druge strane, brojni su i oni koje u vojsci vide vasputnu ulogu. Nije mali broj onih koji misle da bi vojska "prevaspitala" mlade, koji u vojsci vide rešenje za nedisciplinu, kao i onih koji misle da se tako postaje čovek.

Jedan komentar izazvao je najviše pažnje - "previše je muškaraca koji ne znaju da uključe veš mašinu".

Ipak, da li bi to u vojsci naučili kada bi bio obavezan vojni rok - nije poznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: