"Ekstremisti koriste pandemiju da šalju svoje poruke"

Ekstremističke grupe, levičarske i desničarske, džihadisti i radikali koriste ranjivost nastalu zbog pandemije korona virusa u Evropi da šire poruke mržnje.

Izvor: EurActiv.com

Petak, 26.02.2021.

15:39

EPA/LEX VAN LIESHOUT

U intervuju za agenciju EFE, šefica Europola Ketrin De Bole (Catherine De Bolle) rekla je da bi "radikalizacija" na internetu mogla da ima "uticaj posle pandemije" u stvarnom životu.

Ekstremističke grupe, levičarske i desničarske, džihadisti i radikali koriste ranjivost nastalu zbog pandemije korona virusa u Evropi da šire poruke mržnje na društvenim mrežama i internetu, upozorila je šefica Evropske policijske agencije.

U intervuju za agenciju EFE, šefica Europola Ketrin De Bole (Catherine De Bolle) rekla je da bi "radikalizacija" na internetu mogla da ima "uticaj posle pandemije" u stvarnom životu.

"Vidimo da su sve te grupe, ekstremisti, teroristi, takođe zaključane kod kuće zbog preventivnih mera. Može se reći da su imali teškoća da nađu mesta za obuku, da identifikuju moguće mete, jer nisu mogli da napuštaju kuću", rekla je ona.

De Bole, koja je na čelu Europola od maja 2018, podsetila je da je krajem 2020. prijavljeno nekoliko terorističkih napada inspirisanih džihadističkim ideologijama, poput onih u Beču i Francuskoj.

Kako je rekla, trenutni scenario podrazumeva "veću izloženost na mreži" ali evropske vlasti strahuju da će "imati uticaja posle pandemije", preneo je EURACTIV, partner španske agencije.

"Mnogo ljudi, takođe ranjivi ljudi, povezani su preko interneta, sede ispred svojih kompjutera i primaju te poruke ekstremne desnice, ekstremne levice, džihadista, koji mogu da ih preobrate i moguće je da će nešto s njima uradi posle", kada pandemija bude završena, rekla je čelnica Europola.

De Bole je upozorila da te radikalne grupe zloupotrebljavaju pandemiju da "prodaju" svoje poruke i jačaju svoju ideologiju šireći je na internetu.
Mohammad Bash / Shutterstock.com
"Džihadisti kažu da je to pandemija božja kazna nevernika a krajanja desnica nam govori da se pandemija širi zbog dolaska migranata i izbeglica u EU", rekla je šefica policijske agencije.

Za Europol je policijska saradnja od ključnog značaja. Agencija, pored SAD i Južne Amerike, održava veze i sa Novim Zelandom nakon napada na džamije u Krajsčrču u martu 2019, prenosi Euractiv.

"Veoma je važno razmenjivati informacije s njima i imati isti nivo razmene informacija na evropskom tlu", istakla je šefica Europola.

Evropska komisija je u decembru 2020. predložila paket mera za jačanje bezbednosti ključne EU infrastrukture, uključujuči otkrivanje novih opasnosti i rizika, borbu protiv radikalizacije i terorizma, zaštitu ljudi i osetljive infrastrukture, poseno u javnom prostoru, i takođe je Europolu dala veću ulogu.

Stručnjaci EU trenutno analiziraju mogućnosti za jačanje saradnje i razmene informacija sa trećim zemljama jer su, npr. zemlje Bliskog istoka i Severna Afrike, "zaista važne za borbu protiv terorizma".

Međutim, De Bole je priznala da će to biti teško jer "nema mogućnosti za operativnu razmenu informacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: