Pokušaj da se sve "ispegla"; "Doći će moj red, ali imam vremena"

Pariz -- Francuski predsednik koji je bio kritikovan jer je jednom izjavom uticao na to da opadne broj ljudi koji se vakcinišu, pokušao je da igladi stvar.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Thomas Coex/Pool via AP
Tanjug/Thomas Coex/Pool via AP

Podsetimo, Emanuel Makron je izazvao zaprepašćenje u Velikoj Britaniji nakon što je ranije ove godine rekao da je vakcina kompanije Astrazeneka delovala "kvazi neefikasno" među onima starijima od 65 godina, podseća Rojters.

Ta izjajava naišla je na niz negodovanja s obzirom da dolazi u jako nezgodnom trenutku - EU i kompanija Astrazeneka koja bi Uniji trebalo da isporuči unapred dogovorenu količinu vakcina nikako da stabilizuju nabavku vakcija protiv koornavirusa jer je iz te farmaceutske kompanije došlo drugo po redu saopštenje da će se sa dogovorenom isporukom kasniti.

Makronovu "štetu" pokušala je da popravi šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, koju inače svi u EU napadaju da je glavni krivac zbog kolapsa sistema za nabavku vakcina za EU, osim nemačke kancelarke.

Naime, Fon der Lajen je rekla da bi "primila vakcinu Astrazenece bez razmišljanja", dodajući da bi isto učinila i sa Modernom i Fajzerovom vakcinom, odnosno s druge dve koje su u zemljama članicama EU.

Sada se oglasio i Makron, koji je rekao da bi i on sa zadovoljstvom prihvatio da bude vakcinisan protiv kovida vakcinom Oksford/AstraZeneka ako bude u ponudi kada dođe red na njega.

„S obzirom na najnovije naučne studije, efikasnost vakcine AstraZeneka je dokazana“, rekao je Makron novinarima posle virtuelnog samita Evropske unije, prenosi Rojters.

"Doći će moj red, ali imam vremena. Ako je to vakcina koja mi bude ponudjena, uzeću je, naravno", dodao je francuski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu