Užas u tri zatvora - nekima odsečene glave; "Nezapamćen pokolj" FOTO

U Ekvadoru se u sredu dogodilo nezapamćeno nasilje u zatvorima u kojima ratuju narko-karteli, a ubijeno je 79 zatvorenika.

Izvor: B92, index.hr

Četvrtak, 25.02.2021.

09:45

Užas u tri zatvora - nekima odsečene glave;
Foto: Tanjug/AP Photo/Dolores Occoa

Krvava tela, neka bez glave, nabacana na hrpu kako bi bila spaljena.

Ovo je "rat kriminalnih bandi do istrebljenja", rekao je predsednik Lenin Moreno, dan nakon tog događaja koji je nazvao "varvarstvom".

Još nikad ova malena zemlja sa 17,4 miliona stanovnika, priklještena između Tihog okeana, Anda i amazonske prašume, nije doživela ovakvu krizu zatvorskog sistema.

Niz pobuna i sukoba izbili su u utorak istovremeno između narko-bandi koje se bore za vlast u tri zatvora, gradovima u kojima je smešteno 70 odsto zatvorske populacije.

Nezapamćen pokolj

Foto: Tanjug/AP Photo/Angel Dejesus
"Ovo je nezapamćen pokolj", rekao je zvaničnik zadužen za zaštitu ljudskih prava.

Po najnovijim podacima objavljenim u sredu ubijeno je 79 zatvorenika: 37 u Guajakuili, 34 u Cuenci i osam u Latakungi, rekao je upravnik zatvorskog sistema (SNAI) Edmundo Monkajao. Drugi zatvorenici i policajci su povređeni, ali njihov broj se ne zna.

Cuenca, treći po veličini ekvadorski grad sa 600.000 stanovnika, bio je u šoku kada je tamošnji državni advokat Leonardo Amoroso rekao da je "osamnaest trupla odsečena glava, a neka su čak hteli da spale".

Vlada je objavila da je reč o obračunu dve narkobande.

"Ovo nije slučajno. Ovo su spolja organizovali i iznutra koordinirali oni koji se bore za kontrolu u krijumčarenju droge na čitavoj državnoj teritoriji", dodao je Moreno.

Ispred zatvora članovi porodica su nestrpljivo iščekivali vesti o svojim najmilijima.

Vlasti su rekle da najmanje četiri narkobande deluju u tim zatvorima: Los Pipos, Los Lobos, Tigrones i Čone Kilers.

Predsednik Moreno je pozvao u pomoć vojsku koja će "24 sata na dan provoditi kontrolu oružja, eksploziva i streljiva u blizini kaznionica, dokle god bude bilo potrebno".

UN-ov ured u Ekvadoru zatražio je u sredu "brzu i objektivnu istragu" te pozvao da se "kazne odgovorni a krizom upravlja u skladu s odredbama Ustava i s međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava".

Vlasti su rekle da su uspostavile kontrolu u zatvorima.

Ekvador ima šezdesetak kaznionica s 29.000 mesta. Ali u njima je gotovo 30 posto više zatvorenika: na 38.000 zatvorenika dolazi 1.500 čuvara, a stručnjaci upozoravaju da bi ih za delotvornu kontrolu bilo potrebno 4.000.

Vlada je lani pokušala da suzbije nasilje u zatvorima proglasivši vanredno stanje na tri meseca kako bi mogla rasporediti vojsku kao pojačanje.

Javni pravobranitelj kaže da su u 2020. u ekvadorskim zatvorima prijavljena "103 ubistva".
Foto: Tanjug/AP Photo/Angel Dejesus

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: