Sporna mapa iza Lajčaka- gde je granica: "Postoji linija"; Haradinaj Stubla: Zombi FOTO

Meljiza Haradinaj Stubla poručila je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku da mu je poslala mapu Zapadnog Balkana.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis
Foto: Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

Meljiza Haradinaj Stubla je na Tviteru poručila Lajčaku da će njegov posao u dijalogu biti neuspešan, ukoliko koristi mapu koju mu je ona poslala.

"Shvatila sam da vam treba tačna mapa Zapadnog Balkana, pa sam vam je poslala diplomatskom poštom. Pristup sa zombi mapama krajnje neprofesionalan, otuda i nedostaci. Dok god je stavite mapu koju sam vam poklonila, to će duže vaš posao biti neuspešan", napisala je Meljiza Haradinaj Stubla na Tviteru.

Kako su juče preneli prištinski mediji tokom intervjua koji je Lajčak dao iz Brisela za portal "Juropijan Vestern Balkans", kamera je u pozadini zabeležila mapu na kojoj je Kosovo prikazano kao sastavni deo Srbije i bez administrativne linije, prema Rezoluciji 1244 SB UN.

Nakon toga su usledile mnoge reakcije kosovskih političara, koji su tražili da se Lajčak zbog toga izvini. Tim povodom oglasio se i portparol EU Peter Stano, koji je poručio da je svima bolje da se usredsrede na dijalog.

"Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa položajem, statusno neutralna. Preporučio bih svima da se usredsrede na stvarna pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče", rekao je Peter Stano.

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da ona ne bi koristila mapu, poput one koja je bila okačena na zidu iza leđa specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, dok je davao intervju za "Juropijan Vestern Balkans", na kojoj je Kosovo prikazano kao deo Srbije.

Upitana od jednog korisnika Tvitera šta misli o tom događaju, Viola fon Kramon je odgovorila da ne bi koristila takvu mapu i da to sigurno nije njena kancelarija.

Lajčak objavio mapu, vidi se administrativna linija

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je večeras na Tviteru mapu iz svoje kancelarije, na kojoj se vidi administrativna linija između centralne Srbije i tzv. Kosova.

Lajčak se oglasio nakon što su prištinski mediji preneli da je on nedavno dao intervju za jedan portal dok se iza njega nalazila mapa na kojoj se, kako su tvrdili prištinski mediji, ne vidi administrativna linija između centralne Srbije i Kosova, predviđena rezolucijom 1244.

"Kako je karta u mojoj kancelariji na zamućenom snimku ekrana mog intervjua prouzrokovala danas neke pogrešne percepcije, delim pravu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU za Zapadni Balkan. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije", napisao je Lajčak uz objavljene fotografije mape.

Prethodno je danas portparol EU Peter Stano rekao da je mapa u kancelariji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine "zvanična EU mapa" koja je statusno neutralna po pitanju Kosova, što je u skladu sa stavom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu