"Izrael je podlegao pritiscima"

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da se u Vašingtonskom sporazumu ne pominje otvaranje ambasade tzv. Kosova u Jerusalimu.

Izvor: Tanjug
Podeli
 Abyrvalg/Shutterstock
Abyrvalg/Shutterstock

"Ovde su uvereni da će lideri kosovskih Albanaca istrajati u svom opredeljenju savezništva sa SAD, čak i po cenu izvesne konfrontacije sa drugim faktorima od značaja za njih", rekao je Nikolić u intervjuu za Kosovo onlajn.

Kaže, međutim, da je zvanični Jerusalim istovremeno svestan "izmenjene atmosfere" o tom pitanju koja se usledila promenom vlasti u Vašingtonu, te nakon poruka iz Brisela i od Arapske lige.

Na pitanje koliko je međusobno priznanje Kosova i Izraela uticalo na odnose Srbije i Izraela, Nikolić je rekao da je 12 godina, 11 meseci i 14 dana izraelskog "nepraćenja američke spoljne politike" po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, okončano "prekidom agonije" što je započelo najavom, a okončano video-konferencijom.

"Predsednik Republike, predsednica Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije su na najupečatljiviji način ispoljili da Srbiju ova činjenica ne čini srećnom", naveo je i dodao da nema sumnje da će činjenica da je "Izrael podlegao pritiscima" svakako uticati na sveukupnu atmosferu bilateralnih odnosa.

Ovo posebno zbog toga što je, kako kaže, Beograd poslednjih godina učinio čitav niz izuzetnih poteza u unapredenju odnosa sa Izraelom, domaćom jevrejskom zajednicom, pa i jevrejskim svetom uopšte.

"Izdvojio bih samo Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, među najnaprednijim na kontinentu, te Zakon o Memorijalnom centru Staro sajmište."

On je rekao da očekuje izbalansiranu izraelsku spoljnu politiku na Balkanu, koja bi težila saradnji sa svima i ne bi se svrstavala na stranu jednih na račun drugih, "posebno po pitanju esencijalno osetljivih tema kakva je duhovna, istorijska i nacionalna kolevka srpskog naroda, odnosno manastiri i sve svetinje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu