Sastanak gotov - stigle mere VIDEO

Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj saopštio je večeras da su epidemiološke mere, koje je Vlada Crne Gore donela u sredu, zvanično stigle u tu opštinu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.02.2021.

09:17

Sastanak gotov - stigle mere VIDEO
Foto: Tv Prva

“Mere koje je donela Vlada Crne Gore 24. februara, a prema kojima se zatvaraju ugostiteljski objekti u opštini Tuzi, zvanično su upravo stigle u opštinu Tuzi. Mere koje su donete za opštinu Tuzi sa rokom važenja su do 10. marta", napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj je nakon sastanka u Vladi sa potpredsednikom Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović kazao da će nastaviti konsultacije.

Đeljošaj prvobitno nije precizirao šta su dogovorili, niti je odgovorio na pitanje da li će ugostiteljski objekti i dalje biti otvoreni u Tuzima. Sastanku je prisustvovao i poslanik Genci Nimanbegu.

Na putu Podgorica–Tuzi nakon višesatne blokade uspostavljen je saobraćaj. Nakon višesatne blokade građani su se razišli, a lokali nastavili sa radom.

Prema saznanjima tog portala, zdravstvene vlasti su odlučile da građanima Podgorice, Cetinja i Nikšića zabrane izlazak iz ovih opština, da bi kafići i ugostiteljski objekti ostali otvoreni u Tuzima, Danilovgradu i Baru.

Do ove promene je, navode, došlo nakon što su nadležni uvideli da su juče doneli pogrešnu odluku za Tuzi, kada su odlučili da zatvore kafiće i ugostiteljske objekte u toj opštini, iako se ona nalazi u tzv. "zelenoj zoni".

U međuvremenu, podgoričko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet kako bi ispitalo da li je predsednik opštine Tuzi izjavom da neće poštovati mere za suzbijanje koronavirusa počinio krivično delo pozivanje na otpor.

Inače, ranijim odlukama nadležnih, zbog pogoršane epidemiološke situacije, zaključane su crnogorske opštine Budva, Tivat i Herceg Novi. Svi ugostiteljski lokali u Tuzima su jutros otvoreni uprkos merama crnogorskog Ministarstva zdravlja za suzbijanje koronavirusa. Stigla i policija.

Okupljeni građani koje predvodi predsednik opštine Nik Đelošaj ne dozvoljavaju policiji da priđe i da ih zatvori. Njima su se u međuvremenu pridružili i građani Ulcinja. I masa je postala kritična.

Sve je počelo sinoćnjom objavom Đelošaja - da će svi ugostiteljski objekti u toj opštini u četvrtak biti otvoreni jer je odluka o zatvaranju, kako je ocenio, politički motivisana. U okviru strožih mera koje su juče donete u Crnoj Gori, od danas bi trebalo da se zatvore lokali u Tuzima, Danilovgradu i Baru, iako u tim opštinama nije veliki broj obolelih.

Prethodnih dana veliki broj građana Podgorice je išao u te opštine, koje su blizu, jer su u Podgorici zatvoreni ugostiteljski objekti.

Na pitanje zašto smatra da je reč o političkoj odluci, Đeljošaj je jutros za RTCG kazao da ni u jednoj drugoj opštini koja ima isti broj obolelih nije doneta odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata. "Nezvanično sam čuo da je odluka doneta jer deo građana Podgorice dolazi na kafu u Tuzima. To nije problem opštine Tuzi, već institucija", rekao je Đeljošaj.

Ugostiteljima iz opštine Tuzi priključili su se i građani iz Ulcinja koji su došli oko 11 časova, a među njima i predsednik te opštine. "Donete su epidemiološke mere bez konsultacija građana i rukovodstva opštine Tuzi, iako su u zelenoj zoni kada se radi o epidemiološkom statusu, i iako su građani opštine Tuzi pokazali izrazitu zrelost u poštovanju mjera”, kazao je Čapuni.

Tu je i predsednik Albanskog saveta u Crnoj Gori Faik Nika. Najavili su dolazak i Gencija Nimanbegua i Nazifa Cungua i još desetine građana.

Premijer odustao

Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj saopštio je danas da premijer Zdravko Krivokapić neće doći u tu opštinu.

Đeljošaj je, kako prenose podgoričke Vijesti, rekao da ga je o tome obavestio sam Krivokapić, te da mu, kako navodi, nije ostavio prostora da kaže bilo šta.

"Nije objasnio. Ovo je neodgovorno ponašanje. Odgovornije ćemo se odnositi od njega, poštujemo zakon o lokalnoj samoupravi. Hteli smo da ih sačekamo i nađemo kompromis na svačije zadovoljstvo. Umesto da je ministar poljorivrede tu, mi imamo ovo... Svaki komentar je suvišan, trebalo bi da premijer drži reč", rekao je Đeljošaj.

Policija blokirala put

Policija je blokirala put od Podgorice ka Tuzima, što je stvorilo velike kolone vozila, a iz kabineta potpredsednika vlade predsedniku te podgoričke opštine, koju naseljavaju većinom Albanci, Niku Đeljošaju upućen je poziv na dijalog.

Nova demokratska snaga Forca saopštila je da podržava Đeljošaja u, kako su naveli, zaštiti ekonomije.

"I prava građana Malesije od diskriminacije koju vlada donosi odlukom o zatvaranju ugostiteljskih objekata i pored povoljne epidemiološke situacije. Nažalost, svojom odlukom vlada pokazuje nemogućnost pronalaženja rešenja bez žrtvovanja Albanaca ili bez osvete nad njima, dok rukovodstvo opštine Tuzi svojom odlukom još jednom pokazuje kompetentnost i nepokolebljiv stav u odbrani volje gradjana", saopšteno je iz te stranke, koja je pozvala premijera i potpredsednika vlade Dritana Abazovića da se, kako se navodi, odazovu pozivu Đeljošaja.

I opoziciona Liberalna partija apelovala je na nadležne u vladi da preduzmu korake ka rešenju situacije u Tuzima dijalogom sa lokalnim vlastima.

Podgoričke Vijesti pišu da službenici kriminalističke tehnike snimaju kamerama događaj u Tuzima, a snimke će dostavili tužiocu, kako bi utvrdili da li u radnjama ima prekršajnih ili krivičnih dela.

Prema pisanju tog podgoričkog dnevnika, okupljeni u Tuzima ne poštuju epidemiološke mere i da mali broj građana nosi zaštitne maske, a ne poštuje se ni fizička distanca.

Saobraćaj iz pravca Podgorice ka Tuzima je obustavila policija, a kamionima i šleperima u tranzitu ka Albaniji policija je zabranila put i naredila da se parkiraju pored magistrale. Prema saznanjima Vijesti, vlada je izrazila spremnost da razgovor obave u što skorijem roku, u terminu koji Đeljošaju odgovara.

U dopisu upućenom Đeljošaju se navodi da će se dijalog voditi u institucijama sistema.

Medojević: Vlada je pokazala slabost

Jedan od lidera Demokratskog fronta, vodećeg saveza u vladajućoj koaliciji, i poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević izjavio je povodom današnjih dešavanja u Tuzima, da je krivica na obema stranama.

Vladina krivica je, kaže Medojević, jer nije konsultovala gradonačelnike opština pre donošenja epidemioloških mera, dok je kod predsednika opštine Tuzi Nika Đelošaja motiv političke prirode.

"Kao jedan od lidera političke organizacije koja je svoj kredibilitet sticao na ulici, i borio se protiv odluka koje su ugrožavale ljudska prava, ne mogu a da ne podržim bilo koji protest. S druge strane vlada i ovaj put pokazuje slabost i nesnalažljivost i ugrožava dignitet Crne Gore, jer ona pre svega mora da vodi računa o dignitetu države i o tome da na ovaj način srozava i ugrožava respekt koji bi svaki gradjanin i gradonačelnik trebalo da ima prema državi", ocenio je Medojević

Poziv na otpor

Nik Đeljošaj, predsednik podgoričke opštine Tuzi, u kojoj žive većinski Albanci, preti policiji da će pozvati građane na otpor, ako zatvore ugostiteljske objekte.

Policija je došla jutros u Tuzi zbog odluke Đeljošaja da ne ispoštuje meru Ministarstva zdravlja koja je doneta iz epidemioloških razloga. Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo saopštilo je da će ispitati da li je Đeljošaj, izjavom da neće poštovati mere za suzbijanje koronavirusa, počinio krivično delo pozivanja na otpor, prenele su podgoričke Vijesti.

Đeljošaj je sinoć rekao da ta opština neće poštovati epidemiološku meru zatvaranja ugostiteljskih objekata, koja je jutros stupila na snagu.

Đeljošaj je, prenose Vijesti, rekao policajcima da traži od njih da obaveste tužilaštvo da će, "ako se ovo nastavi", pozvati građane opštine Tuzi da pruže otpor.

Pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi, on je sinoć na svom profilu na Fejsbuku objavio da donosi odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata od 07:00 - 18:00 časova.

Najavio je da će svi ugostiteljski objekti, uprkos zabrani, raditi po utvrđenom radnom vremenu.

"Svim našim prijateljima ugodna kafa, a neprijatelji ako nas budu ometali, imaćemo iznenađenje i za njih", poručio je Đeljošaj nakon sastanka sa ugostiteljima. Rekao je i da je odluka o zabrani rada ugostiteljskih objekata u toj opštini politička i da vlada želi da im se osveti zbog nedavnog ističanja kosovske i albanske zastave na zgradi opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: