Hoće li biti skandala oko testova?; "Sigurni smo - nema razloga za brigu" VIDEO

Osmaci će polagati probni završni test 26. i 27. aprila i tako upoznati procedure za polaganje glavnog ispita koji će biti 23, 24. i 25. juna.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2021.

21:28

Hoće li biti skandala oko testova?;
Printskrin: TV Prva

Ministar prosvete Branko Ružić dodaje da se radilo na bezbednosti procedure, kako se incidenti iz prethodnih godina ne bi ponovili.

Mali maturanti će test raditi po tradicionalnom načinu. Polagaće se srpski jezik, matematika i kombinovani test. Imaju dovoljno vremena da se pripreme za probni ispit i upoznaju sa celom procedurom polaganja.

"Što se tice distribucije - kada testovi budu odštampani sa svim barkodovima i pratećom dokumentacijom koja sprečava bilo koju vrstu zloupotrebe, u saradnji sa Poštom Srbije ta distribucija će biti obavljena prema školskim upravama uz asistenciju MUP-a", rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović poručuje deci i roditeljima da nema razloga za brigu i da će ove godine sve proći u najboljem redu.

"Sigurni smo da ćemo izbeći bilo kakve probleme koji su se dešavali ranijih godina u eksternim štamparijama. Znači, testovi odavde iz naših ruku idu direktno do škole tako da nema razloga za brigu", naglasio je Ranđelović.

Ranđelović je rekao da je ceo proces sada digitalizovan, u saradnji sa FON-om, da će veći deo zadataka pregledati mašine i računari, a samo manji deo pregledači.

Na pitanje o školama u kojima je povećan broj zaraženih, ministar Ružić je odgovorio da brojke učenika zaraženih kovidom ne prelaze 0,5, a prosvetnih radnika 1 odsto i da situacija nije alarmantna.

"Što se tiče imunizacije mi smo još 15. januara pozvali sve prosvetne radnike da se prijave na portal euprava kao jednu od prioritetnih kategorija. Do današnjeg dana broj vakcinisanih je negde oko 36.000", zaključio je on.

Ministar je naglasio da brojke zaraženih učenika i profesora pokazuju da obrazovni sistem pokazuje istrajnost, kao i da su sumnje da su škole žarište širenja koronavirusa, neistinite.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: