Bećković pokrenuo buru u SANU; "Svi moraju da se izjasne"

U SANU se vode konsultacije o tome da li će predsedništvo ove institucije da se izjašnjava o pozivu akademika Matije Bećkovića članovima SANU.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2021.

14:36

Bećković pokrenuo buru u SANU;
Ilustracija: Bobica10/ Shutterstock

On je zatražio da članovi saopšte svoj stav o najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije - Kosovu i Metohiji, saznaje Tanjug.

Akademik Časlav Ocić, član Odeljenja društvenih nauka, podržava Bečkovićev poziv i kaže da svi članovi SANU treba javno da se iznesu svoj stav o KiM i o izjavi predsednika SANU Vladimira Kostića da je "politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer „ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije".

Bećković je u video-poruci naveo da ta izjava predsednika SANU koju je više puta ponovio, postala neka vrsta magične kocke. "Neki kao i on sam smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo, a drugi da mišljenje predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti ne može biti lično" poručio je u video-poruci Matija Bećković.

Ocić za Tanjug kaže da deo članstva Srpske akademije nauka i umetnosti želi da iznese svoj stav o Kosovu i Metohiji da nikome od njih nije cilj ostavka predsednika SANU Vladimira Kostića.

"Važno mi je da Kostić povuče svoju izjavu. Mene ne zanima bilo kakva borba za vlast u SANU. Postoji inicijativa Vladimira Kostića da se o njegovoj izjavi izjašnjavaju pojedinačno sekretari odeljenja. Sa druge strane, mišljenja sam da svi akademici treba da iznesu svoj stav o izjavi predsednika Kostića", kazao je Ocić.

On ističe da je zajedno sa akademikom Danilom Bastom uputio zvaničan dopis Predsedništvu SANU da se izjasne o Kostićevoj izjavi.

"Ovde nije reč o pravu na mišljenje predsednika SANU. Naravno da Kostić ima pravo da misli i kaže šta želi , ali nam je važno da znamo stav svakog akademika, pa i članova Predsedništva SANU o najvažnijem pitanju za srpski narod - Kosovu i Metohiji", kazao je Ocić i dodao da je SANU u obavezi da u narednom periodu organizuje nekoliko naučnih skupova o Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima, SANU nije politička organizacija, već naučna ustanova.

"Samo naučnim činjenicama možemo doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije", kazao je Ocić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: