Juronjuz: Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj građani mogu da biraju vakcinu

Evropska televizijska mreža Juronjuz navodi danas da Srbija prednjači u odnosu na Evropsku uniju u vakcinaciji građana protiv koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG SAVA RADOVANOVIC nr
FOTO TANJUG SAVA RADOVANOVIC nr

Takođe, kako Juronjuz ističe, Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj građani mogu slobodno da izaberu koju vakcinu žele da prime.

Oko petine građana Srbije, tačnije 1,4 miliona od sedam miliona stanovnika, primilo je bar jednu dozu vakcine, a oko 500.000 i drugu dozu, ukazuje Juronjuz.

Ova TV mreža u tekstu objavljenom na svom sajtu primećuje da su u Srbiji odobrene četiri vakcine protiv koronavirusa, koje su razvile kompanije Fajzer i Biontek, Astrazeneka zajedno sa Univerzitetom u Oksfordu, kineski Sinofarm i ruska vakcina "sputnjik V".

Juronjuz podseća da poslednje dve, kineska i ruska vakcina, još nisu odobrene za upotrebu u Evropskoj uniji, čija bi Srbija želela da bude članica, ali napominje da je stav Vlade Srbije da vakcine ne treba gledati kao geopolitičko, već zdravstveno pitanje.

"Kao rezultat, ljudi mogu da biraju bilo koju od četiri vakcine. Oni, takođe, mogu navesti da nemaju preferencije, u nadi da će se brže vakcinisati", zaključuje Juronjuz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu