Lekari: Mađari su pametni, dajte nam rusku

U Austriji za rusku vakcinu protiv koronavirusa još nema zvaničnog odobrenja, ali pojedini lekari žele da je naruče na svoju ruku.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2021.

11:08

Lekari: Mađari su pametni, dajte nam rusku
EPA-EFE ANDREA COSTA / HANDOUT

Profesor Bečkog medicinskog univerziteta Mihael Cimpfer smatra da je ruska vakcina apsolutno delotvorna.

"Mađari su je već nabavili. Oni su pametni. I ja ću to sada učiniti", najavio je on. Cimpfer raspolaže dobrim kontaktima u Rusiji pa želi preko njih da za svoje pacijente poruči "Sputnjik V".

Očekuje, kako je rekao austrijskim novinarima, za dve do tri nedelje stigne isporuka naručenih vakcina.

Inače i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, suočen sa "nestašicom" vakcina, zbog umanjenih isporuka proizvođača koji imaju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), izrazio je interesovanje za ruskom vakcinom.

On je čak rekao da bi bio zainteresovan da se "Sputnjik V" proizvodi u Austriji čim dobije odobrenje za EU.

U jedinom postrojenju u Austriji, gde je moguće proizvoditi vakcine, u Ort an der Donau, kompanije Fajzer, ništa se ne zna o takvoj nameri. Oni poručuju da bi bilo potrebno više meseci za uspostavljanje uslova za proizvodnju.

Pre dobijenog odobrenja u Austriji primena "Sputnjik V" bila bi ilegalna, tako da bi lekari, koji se odluče na nabavku tog cepiva mogli biti suočeni sa pravnim posledicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: