Snažan zemljotres u Hrvatskoj, osetio se i u BiH; "Samo su odjednom stakla počela da škripe"

U 10.58 centralnu Hrvatsku ponovo je zadesio zemljotres, koji se osetio i u Zagrebu.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2021.

11:02

Snažan zemljotres u Hrvatskoj, osetio se i u BiH;
Ilustracija: EPA-EFE/ ANTONIO BAT, arhiva

Zemljotres je jačine 4,3 stepena Rihterove skale.

Stanovnici Banjaluke su danas nešto pre 11 časova osetili zemljotres, čiji je epicentar u centralnoj Hrvatskoj.

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar zemljotresa je 14 kilometara jugozapadno od Siska, kod Petrinje.

Mediji prenose komentare građana, koji kažu da se je potres "bio prilično jak”.

"Ovaj je bio specifičan, prvo je tutnjalo neko vreme, a onda je podrhtavala cela kuća", samo je jedan od komentara jednog Zagrepčanina na društvenim mrežama.

Na snimcima koje šalju čitatelji i objavljuju hrvatski mediji može se videti ulica u Petrinji koja se trese, a zatim i kako pada deo zgrade i diže se prašina.

Reč je o zgradi koja je oštećena u potresu krajem prošle godine. Policija je za Indeks potvrdila da su dobili dojavu da se zbog potresa srušio deo ranije oštećene zgrade. Hrvatska Seizmološka služba je saopštila da je potres bio prilično jak, s epicentrom nedaleko od Petrinje, kod Glinske Poljane. Intenzitet zemljotresa u epicentru je V stepen EMS-ove skale.

"Reč je o seriji naknadnih potresa, koja se malo smanjila, ali još uvek traje", pojasnio je seizmolog Tomislav Kuk za hrvatski Medija servis.

"Trajalo je oko 5 sekundi, sve je bilo mirno i samo su odjednom stakla počela da škripe. Na ovom delu nije bilo ljudi, tamo je prolaz zabranjen", rekao je jedan od očevidaca.

Hrvatska se i dalje oporavlja od stravičnog zemljotresa koji je krajem decembra najviše pogodio oblast oko Siska.

Tada je zemljotres odneo sedam žrtava, a Hrvatska se čitavog januara tresla, a povremeno i u februaru.

"Hvala Bogu, samo nastavite"

Trenutak potresa zabeležile su kamere u saboru, u kojem se održava sednica.

Novi zemljotres u centralnoj Hrvatskoj osetio se i u hrvatskom parlamentu u trenutku dok je govorio poslanik HDZ-a Josip Borić.

"Nije bio jak, hvala bogu, samo nastavite", rekao je Boriću predsednik sabora Gordan Jandroković, preneli su hrvatski mediji.

Zemljotres koji je danas oko 11 sati pogodio centralnu Hrvatsku bio je magnitude 4,1, sa epicentrom kod Petrinje, nedaleko od Glinske Poljane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: