"Naš cilj je da vakcinišemo više od 2,5 miliona ljudi"

Naš cilj je da vakcinišemo više od 2,5 miliona ljudi, kaže Lončar i navodi da je do sada vakcinisano preko milion ljudi, od kojih je deo primio i drugu dozu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.02.2021.

17:01

FOTO TANJUG/NIKOLA ANÐIC/bs

Na graničnom prelazu Tabanovce, gde je uručio dodatne količine Fajzerove vakcine kao donaciju Srbije Severnoj Makedoniji, Lončar je rekao da je Srbija do sada nabavila više od dva miliona doza vakcine.

"Imamo četiri vrste vakcina, Fajzer, Astrazeneka, Sinofarm i sputnjik. Do sada je vakcinisano više od milion ljudi, jedan deo je vakcinisan, a jedan deo i revakcinisan", kaže Lončar.

Naveo je da nove doze vakcina u Srbiju stižu na nedeljnom nivou.

Ne može, dodaje, da kaže koliko smo novca do sada dali za vakcine, jer svi ugovori koji se sklapaju su poverljivi.

"Ne smemo sa njima da izlazimo u javnost, to je bio uslov proizvođača. Ono što je sigurno je da vakcine nisu nimalo jeftine", rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara.

U ovom momentu, kaže, neko može da ponudi novca koliko hoće i da ponudi koju god hoće cenu, ali vakcina nema na tržištu.

Naveo je da se više ne radi o tome da li imate novac za vakcinu ili nemate, nego o tome da vakcine nema na tržištu i dodao da je to najveći problem.

"Ima mnogo bogatijih zemalja od nas koje bi mogle da daju mnogo veći novac i da plate više te vakcine, ali nažalost one ne postoje na slobodnom tržištu i ne možete da je kupite za bilo koji novac. To je trenutna situacija", rekao je Lončar.

Ministar je naveo i da se nada da će se situacija u tom smislu popraviti, da će svi ti zastoji da se reše i da će biti dovoljno vakcina za sve.

"Do tada moramo da budemo obazrivi i vodimo računa o ponašanju, da se pridržavamo mera koje donose stručnjaci", kaže Lončar.

Navodi da je to jedini način da situaciju držimo pod kontrolom i da ne ulazimo opet u neke talase sa povećanjem broja zaraženih što se, dodaje, dešava i u Evropi i u regionu.

"Ta situacija je još uvek krajnje neizvesna", zaključio je Lončar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: