Selaković: Nedopustiv i neumesan način pozivanja na priznanje tzv. Kosova

Predlog izveštaja Evropskog parlamenta na nedopustiv i neumesan način poziva države EU da priznaju nezavisnost tzv. Kosova, smatra ministar Selaković.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.02.2021.

17:52

Selaković: Nedopustiv i neumesan način pozivanja na priznanje tzv. Kosova
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U saopštenju koje je dostavljeno medijima ministar navodi da EU godinama unazad nastoji da makar formalno zadrži poziciju statusne neutralnosti, dok apel Viole fon Kramon upućen grupi od pet država da priznaju samoproglašeno Kosovo ocenjuje kao flagrantno odstupanje od dosadašnje političke prakse Brisela.

"Podsećam da se i dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU odvija uz poštovanje principa statusne neutralnosti i da je to preduslov da se do bilo kakvih trajnih i održivih rešenja dođe", navodi ministar.

On smatra da je najblaže rečeno nediplomatski, a za pregovarački proces Beograda i Prištine nekorisno to što je Spoljnopolitički odbor EP dopustio da se "lična lobistička inicijativa gospođe Viole fon Kramon pretoči u nešto što treba da bude zvanični dokument institucije EU".

Od institucija EU ministar očekuje da daju šansu dijalogu Beograda i Prištine time što će, kako kaže, stati na poziciju statusne neutralnosti, te da EU ne bude deo problema, već deo rešenja kada je reč o stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: