Sutra u Hagu statusna konferencija u procesu protiv Haradinaja i Gucatija

Statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv OVK,treba da bude održana sutra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Attila JANDI/ Shutterstock
Ilustracija: Attila JANDI/ Shutterstock

I to pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od suda da im produži pritvor, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen-opasnost od bekstva, dalja opstrukcija postupka i zastrašivanje svedoka, te da nema mesta njihovom puštanju da se brane sa slobode.

Takođe je tražilo od suda da odbaci njihove zahteve kojima se osporava formalna ispravnost optužnice protiv njih i traži njeno odbacivanje.

Na statusnoj konferenciji kojoj oni ne moraju da prisustvuju lično, biće reči o obelodanjivanju dokaza tužilaštva njihovoj odbrani i procenama kada može da im počne suđenje.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv OVK, kako se navodi u optužnici terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

"Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća", navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni zaštićeni su Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vrršili šodmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu