Srbi optuženi za ubistvo ruskih novinara

Zagreb -- Dvojica Srba, bivši pripadnicu krajiških specijalaca nedostupnih hrvatskom pravosuđu, prijavljena su za ratni zločin ubistva ruskih novinara 1991, piše Hina.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni se sada trete za ubistvo Genadija Kurinoja (1950) i Viktora Nogina (1948.), 1. septembra 1991. kod Hrvatske Kostajnice.

Pozivajućii se na nezvanična saznanja, agencija prenosi da su osumnjičeni počinioci ratnog zločina Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević - Žabac.

Sisačko-moslavačka policija saopštila je da je podnela prijavu zagrebačkom Županijskom državnom tužilaštvu za ratni zločin protiv dvojice novinara, civila.

Policija je, navodi se, utvrdila da su srpski teritorijalci tada zaposeli položaj jedinice Teritorijalne odbrane Kostajnica, koji se nalazio stotinak metara od saobraćajnice Hrvatska Kostajnica - Petrinja, među kojima su bila i dvojica osumnjičenih, tada 26-godišnjak i 33-godišnjak kao pomoćnik komandant za pozadinu.

"U trenutku kad je iz smera Hrvatske Kostajnice naišlo vozilo s diplomatskim oznakama, navedena grupa je otvorila vatru iz pešačkog naoružanja na vozilo koje se usled pucnjave zaustavilo. U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji profesionalni ruski novinari u civilnom odelu koji su toga dana bili na zadatku na području ratnog sukoba.

Nakon što se vozilo zaustavilo, navodi se, pripadnici navedene jedinice specijalne policije utvrdili su da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvek žive.

Među prvima je došao osumnjičeni 26-godišnjak i od ranjenih novinara uzeo lične isprave, između ostalog pasoše i novinarske legitimacije i, navodno, hicima iz pištolja usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Ubistvu je, tvrdi se, svedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni, tada 33-godišnjak koji je kao komandant bio dužan da spreči 26-godišnjaka, što nije učinio, već je suprotno tome radio na prikrivanju i zataškavanju ovog zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu