Stigao odgovor na "poslednju šansu"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ponovo preti Republici Srpskoj da će trpeti posledice, ako NSRS ne odgovori na njegova dva ultimatuma.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

11:15

Stigao odgovor na
Ilustracija. Depoist photos/ dk_photos

Gostujući na sarajevskoj Fejs tv., Incko je ponovio da je dao dva ultimatuma NSRS da oduzme priznanja Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, a poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoje Zakon o zabrani negiranja genocida do 11. jula ove godine.

Njegove pretnje naišle su na oštra reagovanja u Republici Srpskoj odakle mu je poručeno jednoglasno da je vreme uslovljavanja i korišćenja bonskih ovlašćenja davno prošlo.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović je tim povodom rekao da ovakve Inckove izjave ne doprinose pozitivnim rešenjima u BiH, a Parlament Srpske će, bude li to potrebno, zauzeti stav i odgovoriti na to.

"Očekivanja i priželjkivanja nekih političara u BiH iz reda samo jednog naroda, čiji je, kako se čini, portparol visoki predstavnik, mogu biti puke želje, ali ne i obaveza najvišeg zakonodavnog tela u Republici Srpskoj", poručio je Čubrilović.

I predstavnici najuticanijih stranaka vlasti i opozicije, SNSD-a i SDS-a, saglasni su da ovakve izjave i delovanje visokog predstavnika, nemaju osnova u međunarodnom pravu i da nisu u skladu sa mandatom koji mu je dodijeljen.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić je poručio da visoki predstavnik, pre donošenje bilo kakve odluke, treba da pročita Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, na kojoj počiva celi savremeni svet, a posebno njene članove 19 i 30 koji određuju da se nikome nema pravo nametati mišljenje.

"To je i Incku jasno. Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da donosi odluke onako kako hoće, demokratski, većinom glasova i ona je narod Republike Srpske. Narodna skupština će doneti odluke onako kako narod Srpske želi, jer poslanici jesu narod Srpske", rekao je Žunić.

Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS, kaže da "umesto da štiti Dejtonski sporazum koji garantuje Republiku Srpsku, koja ima svoju Narodnu skupštinu koja samostalno odlučuje i donosi zakone, Incko pretnjama pokazuje da se sveo na politikanta i da se ne bavi boljitkom života i rada ljudi u Srpskoj i BiH", prenela je RTRS.

Podsetimo, na pitanje hoće li rukovodstvo Narodne skupoštine RS, Nedeljka Čubrilovića i Sonju Karadžić, sankcionisati ako ne oduzmu odlikovanja "ratnim zločincima", Incko je rekao da im je dao rok do maja, do sednice Saveta bezbednosti UN, da će biti posledica ako se to ne uradi i da čeka odgovor Čubrilovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: