Istraživanje: Dve stranke iznad starog cenzusa - ostali kao da "ne postoje"

Da se parlamentarni izbori održavaju u nedelju, lista oko SNS osvojila bi oko 60 procenata glasova, a "stari" cenzus od 5 procenata prešla bi samo još SPS.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija:Salivanchuk Semen/ Shutterstock
Ilustracija:Salivanchuk Semen/ Shutterstock

Ovo pokazuje istraživanje koje je uradila agencija Faktor plus.

Kriza izazvana korona virusom, sve u vezi sa vakcinacijom, ali i vakuum unutar opozicije učinili su da naprednjacima rejting dodatno skoči, navodi "Blic".

"Ne sećam se da je SNS imala ovako visok procenat podrške. Tome svako doprinosi i utisak da politička scena ne postoji. Za njih je to dobro, ali se postavlja pitanje šta je zenit i koliko dugo mogu da se zadrže. Za društvo je svakako bolje da imamo više jakih učesnika, to je princip demokratije. Dobro je da imamo izbor, ali procenti se ne mogu dodeljivati dekretom, pa je potrebno da ostale stranke ponude nešto više", navodi Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus.

Rejting Socijalističke partije Srbije, u blagom je padu i ta stranka bi, da se izbori održavaju u nedelju osvojila 8,3 odsto podrške. U postojećim uslovima je, kako kaže naš sagovornik, to dobar rezultat.

Zanimljivo je da je treća po snazi još jedna stranka na vlasti - Srpski patriotski savez sa 4,3 odsto podrške, ujedno i poslednja stranka, ako se ne računaju nacionalne manjine, koja je na junskim izborima ušla u parlament.

"Mnogi su SPAS potcenjivali pre izbora. Njihova participacija u vlasti nije se još materijalizovala kroz procente. Nisu do kraja prepoznati kao članovi vladajuće koalicije i biće zanimljivo kako će se postaviti i kako će braniti stavove koalicionih partnera", navodi Pejić.

Nisu do sada uspeli da animiraju veći broj birača; Dveri odbačene

Kako dalje pokazuje istraživanje, u ovom trenutku, najjača stranka opozicije je Dosta je bilo sa podrškom od 3,8 odsto.

"DJB nije prepoznat kao saradnik vlasti, imaju politiku koju nema ni ostatak opozicije, a ni vlast i koja je na ivici s teorijama zavere po mnogim pitanjima. Našli su svoju nišu i imaju rezultat za sada", objašnava Pejić.

On navodi da je “najtužnije što Demokratske stranke (DS) već po ko zna koji put nema u istraživanju”.

Čak četvrtina ispitanika kao razlog zašto neće glasati, navodi da ne postoji opcija za koju bi se opredelili, 22 odsto kaže da nikad ne glasa, 19 čeka da se kandiduje neko kome veruju, dok gađenje prema politici i političarima oseća 12 procenata.

Demokratska stranka Srbije i POKS u savezu imaju otprilike isto kao u prostom zbiru na izborima, ako se izuzme bojkot. Nastupaju zajednički, imaju slične politike i to bi, kako Pejić kaže, moglo da se pokaže korisnim.

"Stranku slobode i pravde, Narodnu stranku, PSG i Dveri posmatrao bih kao celinu. Rezultat koji postižu pokazuje da nisu za njih baš svi koji su protiv Aleksandra Vučića. Nisu do sada uspeli da animiraju veći broj birača. Deluje i da su Dveri odbačene, nema ih nigde, a ne bih isključio da je ovo samo njihovo zatišje pred buru" kaže Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu