Crna Gora će konačno dozvoliti crnogorsko i srpsko državljanstvo?

Podgorica -- Nakon 12 godina Crna Gora bi konačno mogla da dozvoli svojim građanima dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstok/danielo
Foto: Shutterstok/danielo

To je najavio premijer Zdravko Krivokapić, a to bi svakako bilo rešenje jednog od gorućih problema u odnosima između dve države.

Krivokapić je ovu informaciju podelio na svom profilu na Tviteru.

Inače, prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, Crna Gora još od 2008. godine ne dozvoljava dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko. Takav zakon se tumačio na više načina: kao zaštita crnogorskog identiteta, antisrpska politika, ili ostanak pojedinih političkih partija na vlasti tako što crnogorski Srbi ne mogu da glasaju na izborima. Pogotovo zato što pripadnicima drugih nacija u Crnoj Gori nije zabranjeno dvojno državljanstvo.

Mogućnost da građani uz crnogorsko, mogu da dobiju i srpsko državljanstvo predstavnici bivše vlasti videli su kao opasnost za projekat “nezavisne Crne Gore”. Tvrdili su da bi to moglo da oteža i posao državnoj administraciji i da dovede do toga da u Crnoj Gori ima više građana sa, na primer, srpskim nego crnogorskim državljanstvom.

Štaviše, pripadnici bivšeg režima smatrali su da Crna Gora kao mala država lako može da bude žrtva političkog inženjeringa i da veliki broj novih birača može potpuno da promeni političku scenu.

Ipak, do promene vlasti je došlo i bez promene spornog zakona. Po svemu sudeći, upravo će promena vlasti i dovesti do promene Zakona o crnogorskom državljanstvu, a ne obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu