Sudski pozivi stizaće na mejl? Nema više izbegavanja VIDEO

Još jedna promena u pravosuđu. Sudski pozivi uskoro bi mogli da stižu elektronsko poštom.

Izvor: B92, prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

U Udruženju sudija i tužilaca najavljuju da će tražiti da se dopisi advokatima mogu slati elektronski, jer bi se na taj način povećala efikasnost rada sudova i tužilaštava.

Koliko puta ste razmišljali kada vam stigne poziv od suda, da ne primite kovertu, ili da izbegavate suđenje dok nešto ne zastari? Praviću se mrtav i čekaću da zastari. Koliko puta ste pomislili da na taj način izbegnete plaćanje neke kazne, ili ukoliko je nešto ozbiljnije, da izbegnete suđenje?

Jelena Gajić iz Udruženja sudija i tuilaca kaže da je njihov stav da svi učesnici u postupku u eri kompjutera moraju da koriste svoje imejl adrese.

"Ovde bi promena bila izvedena u smislu što sud ne bi imao obavezu da zahteva povratnu informaciju već bi svaki učesnik u postupku imao obavezu da proverava svoje imejl-adrese", navodi ona.

U sudskom poslovniku već postoji propisano da se može dostaviti podnesak sudu putem elektronske pošte.

U Advokatskoj komori Beograda kažu da je realnost drugačija, potvrđuje za televiziju Prva Jugoslav Tintor iz tog tela.

"Realnost je da danas imate određeni broj sudova i u Beogradu a kamoli u unutrašnjosti koji uopšte nemaju rešeno programski da i kada pošaljete podnesak, sam mail automatski potvrdi prijem tog podneska. Ako to nemate, džaba vam elektronska pošta", napominje on.

U Udruženju sudija i tužilaca smatraju da komunikaciju elektronskom poštom treba postepeno uvesti.

"Mi za sada mislimo da bi to bilo adekvatno za sada samo za punomoćnike iz reda advokata", navodi Gajić.

Advokati, međutim, smatraju baš suprotno, da se stvari ne smeju rešavati parcijalno.

"Mi nismo protiv modernizacije postupka, ne može to da bude isključivi način dostave, ne može neko pritiskom na enter da smatra da je sve uredno dostavio, ukoliko nema načina da se utvrdi da li je ta pošiljka, pa makar i putem el pošte zaista i primljena", kaže Tintor.

Tintor kaže da Advokatska komora već dve godine traži da se suđenja elektronski snimaju, jer bi se na taj način suđenja bila kvalitetnija i efikasnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu