Brnabićeva i Lončar: Ne ukidamo VIDEO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da neće biti ukidanja studentskih poliklinika.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 22.02.2021.

10:07

Brnabićeva i Lončar: Ne ukidamo VIDEO
Tanjug/Vlada Rebublike Srbije/SLOBODAN MILJEVIC

To je bio inicijalni predlog u okviru racionalizacije, ali studentske poliklinike predstavljaju najbolji model zaštite mladih ljudi, studenata u Srbiji i trebalo bi da se time ponosimo, a ne da ih ukidamo, rekla je Ana Brnabić za TV Hepi.

Predstavnici inicijative Kreni promeni najavili su danas da će Ministarstvu zdravlja predati peticiju "Ne damo Studentsku polikliniku" sa oko 35.000 potpisa.

Gašenje studentske poliklinike u kojoj se leči više od 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu, kao i preusmeravanje tog broja studenata na lečenje u Dom zdravlja Vračar predstavlja apsurd, posebno imajući u vidu da opština Vračar ima oko 50.000 stanovnika, ocenili su organizatori potpisivanja peticije.

Studenti doneli peticiju i odgovor - poliklinike se ne gase

Studenti iz inicijative "Kreni promeni", koji su nameravali da danas predaju peticiju protiv gašenja studentskih poliklinikna na pisarnicu Ministarstva zdravlja, uručili su je lično ministru Zlatiboru Lončaru, koji je izašao da sa njima porazgovara i dobili odgovor na licu mesta - poliklinike neće biti zatvarane.

Lončar je obavestio studente da poliklinike u tri grada, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, neće biti spojene sa domovima zdravlja, kako je predviđeno master planom optimizacije zdravstvenih ustanova.

Ministar je pojasnio da je Svetska banka finansirala izradu master plana i u izradi učestvovala, a da je ideja uglavnom preslikana iz Hrvatske.

"Taj plan nećemo prihvatiti, ali smo u obavezi da ga pustimo na javnu raspravu. Rekao sam minsitru prosvete Branku Ružiću da se ništa neće menjati i da o tome obavesti studente", rekao je Lončar.

Ipak, Nikola Arsenić iz studentske inicijative "Kreni promeni" kaže da studenti nisu obavešteni o tome, te da je nesporazum "nastao unutar vlade", ipredlog o zatvaranju studentske polikinike u epidemiji najveće zdravstvena krize zbog pandemije koronavirusa ocenio kao "okretanje leđa studentima".

On smatra da studneti sa vladom i resornim ministarstvom imaju lošu komunikaciju, što se, kaže, moglo videti prošle godine, kada su "terani iz domova" zbog korone, borili se za dodatne rokove, manje školarine, koje na kraju nisu odobrene...

Arsenić je skrenuo pažnju i na položaj studenata, koji kaže, nije dobar, da ih 50.000 godišnje napusti zemlju, uz tvrdnju da se "ovde prodaju putne ili članske karte, a ko ne izabere člansku, dobiće putnu".

Na te reči reagovao je ministar Lončar, koji je rekao da je to politički govor i da niko ne proteruje studente, kao i da Ministarstvo zdravlja čak zapošljava najbolje diplomce odmah po završtetku studija.

Inače, studenti iz ove inicijative prikupili su 35.000 potpisa za peticiju "Ne damo studentske poliklinike".

Međutim, i sama premijerka Ana Brnabić poručila je jutros da studentske poliklinike neće biti ukinute, jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata.

Istakla je da studentske poliklinike u Srbiji imaju dugu tradiciju i da su jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u Srbiji, ali i u Evropi i nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni.

Premijerka navodi da će se u narednom periodu upravo zbog toga raditi na unapređivanju studentskih poliklinika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: