Direktorka "Batuta": Ovo uopšte nije dobro

Beograd -- Prethodne nedelje došlo do porasta broja pozitivnih slučajeva u odnosu na ukupan broj testiranih, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut".

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

"S obzirom da je vikend bio u pitanju, a poznato je da se vikendom manji broj ljudi obrati lekaru zbog testiranja, u ovom trenutku imamo podatak da je svaka četvrta osoba koja se testirala pozitivna. Međutim, analizirajući podatke pojedinačnih laboratorija, vidimo da taj procenat i udeo pozitivnih raste, što nije dobar podatak", kaže Verica Jovanović.

Dodala je da to nije jedini parametar koji pokazuje težinu epidemijske situacije koja se svakodnevno prati, već se prati i stanje u bolnicama i broj prvih pregleda u kovid-ambulantama.

"Broj prvih pregleda u ambulantama raste. Takođe, broj hospitalizovanih pacijenata, koji prelazi 3.500, takođe je značajan. On je u porastu. Imamo veliki broj pacijenata na respiratorima. Epidemiološka situacija koja se ocenjuje na osnovu svih navedenih parametara je pod kontrolom, ali se prati i upozorava da mere treba da budu što intenzivnije", navela je Verica Jovanović.

Veći broj pacijenata u bolnicama u Batajnici i Kruševcu

Jovanovićeva je navela da dve specijalizovane bolnice u Batajnici i Kruševcu u ovom trenutku ponovo imaju veći broj pacijenata i da je potrebno pratiti težinu kliničke slike pacijenata koji se primaju u kovid-bolnice.

Govoreći o pooštravanju mera, Verica Jovanović je apelovala da svako od nas primeni lične zaštitne mere.

"Maske su sastavni deo našeg ponašanja i našeg načina zaštite od prenosa. Još uvek je virus prisutan u zajednici. Naročito se ispoljava posle određenih okupljanja, posle nepoštovanja mera", rekla je Jovanovićeva.

Kako je navela, iz Instituta "Batut" apeluju da se vakcinacija sprovodi što više i intenzivnije.

"Ovaj primer koji imamo u našoj zemlji je velika dobrobit. Pre svega, to je mera i način da idemo ka cilju, ka kontroli širenja infekcije."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu