Slovačka je htela kao Hrvatska. I njima je propalo

Slovačka je, poput Hrvatske, planirala da nabavi rusku vakcinu protiv koronavirusa "sputnjik V" ali je od tog plana morala da odustane.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

07:10

Slovačka je htela kao Hrvatska. I njima je propalo
Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Naime, sve je palo u vodu kada je manji koalicioni partner u slovačkoj vladi stavio veto na kupovinu vakcine koju nije registrovala Evropska agencija za lekove. To je potvrdio i slovački premijer Igor Matovič.

On je bio zagovornik ideje o kupovini ruske vakcine, za koju je rekao da je izvrsna i da ima veliku delotvornost.

Ali njegov koalicijski partner, manja stranka Za ludi (Za narod), odbila je rezoluciju koja predlaže dopuštanje upotrebe vakcine na temelju nacionalnih, a ne evropskih odobrenja.

S druge strane, ni Rusija do sada zvanično nije zatražila registraciju vakcine od EMA, preneo je hrvatski portal Indeks, iako je kao bomba odjeknula vest da je kompanija koja stoji iza "sputnjika V" Uniji ponudila 100 miliona doza te vakcine.

Međutim, "sputnjik v" je već registrovan u gotovo 30 zemalja.

Jedina zemlja EU koja je do sada odobrila upotrebu "sputnika V" je Mađarska, dok je češki premijer Andrej Babiš razmišljao da učini isto, ali se predomislio nakon savetovanja sa stručnjacima i ministarstvom zdravlja.

Podsetimo, na tom putu bila je i Hrvatska.

Nakon što su iz Slovačke i Hrvatske krenuli razgovori s Rusima, oštro je reagovala šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen. Samo nekoliko sati nakon toga premijer Andrej Plenković objavio je da će Hrvatska čekati odobrenje EU za rusku vakcinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: