Posle "preokreta" stiglo upozorenje: Vakcina nema, a Ruse su odbili

Tek što je Hrvatskom odjeknula vest da je u slučaju nabavke ruske vakcine "sputnjik V" došlo do preokreta, stiglo upozorenje da vakcina više nema.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2021.

11:31

Posle
FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

Naime, epidemiolog Miroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva, rekao je za hrvatske medije da u Virovitičko-podravskoj županiji vakcina više nema.

On ne smatra da je njegova županija zakinuta u distribuciji vakcina jer, prema njegovim rečima, Hrvatski zavod za javno zdravlje ravnomerno distribuira vakcine protiv koronavirusa. "Onoliko doza koliko želimo, zasada nismo dobili", objasnio je on, a preneo je Index.hr.

"Treba razmisliti o odlaganju davanja druge doze cepiva", rekao je Venus, objašnjavajući da se to odlaganje odnosi na druge doze Fajzerove, a verovatno i Modernine vakcine, najviše zbog nestašice.

Podsetimo, već nekoliko dana u Hrvatskoj traje prava drama oko moguće nabavke ruske vakcine protiv koronavirusa, koja je počela zatrpavanjem ruske ambasade u Zagrebu pitanjima može li se od njih kupiti ili bilo kako nabaviti ruska vakcina "sputnjik V".

Iako je iz ambasade rečeno da oni ništa ne mogu da učine po tom pitanju jer se vakcine nabavljaju preko odgovarajućih protokola i pravila, u medijima su počele da cure informacije bliske vrhu vlade o tome da se ipak razmišlja o nabavci ruske vakcine.

Stvar je skoro bila gotova, bar prema onome što su pisali mediji, ali je sve nade raspršio premijer Plenković u sredu. Ruske vakcine ne može i neće biti dok je ne odobri evropska agencija za lekove.

A ona to neće učiniti, bar ne skoro, jer im Rusi nisu u planu strategije u borbi protiv koronavirusa.

Teoretski, svaka država članica EU može nabaviti i one vakcine koje nije odobrila evropska komisija, ali se o njima i njihovom odobravanju sama brine, a takođe smeju se koristiti samo na teritoriji države koja ih je kupila. To je već uradila Mađarska, ali Hrvatska izgleda ipak odlučuje da čeka.

A vakcina nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: