"Očigledno je da se ne pridržavamo mera"; "Nije gotovo" VIDEO

Masovna vakcinacija ne znači da je korona nestala - to je ono što lekari najčešće izgovaraju ovih dana.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 18.02.2021.

20:00

Printskrin: TV Prva

Masovne "korona-žurke" i prepuni zimski centri pokazuju da se deo građana opustio i zaboravio da su mere i dalje na snazi, a to je dovelo do porasta broja novoobolelih, ali i do porasta broja pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Najmlađi pacijent na lečenju u Areni ima samo 20 godina. Pacijenata koji se bore za život je sve više, a nadležni strahuju od toga da će kapaciteti ponovo biti popunjeni.

“Trenutno kod nas ima 250 pacijenata. Pre nekoliko dana imali smo svega 200 pacijenata, juče smo primili 25 pacijenata, a otpustili smo 14 pacijenata. Znači dnevno je primećen prirast oko 10 pacijenata u Areni. Mi smo se nadali da će biti drugačije, ali nije. Što se tiče kliničke slike, radi se o obostranoj teškoj upali pluća - ovde se nalaze pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Kao što vidite, situacija je trenutno još složenija i mi značajno više kiseonika trošimo nego ranije, zato što se radi o težim pacijentima.”, naglašava koordinator kovid-bolnice u Areni Vlado Batnožić.

Od primanja prve doze, do revakcinacije mora da prođe 21 dan. Tek dve nedelje po primanju druge doze može se reći da je stečen imunitet. Svakodnevni skok broja zaraženih i hospitalizovanih pokazuje da u tih 30-ak dana itekako može doći do prenošenja virusa, posebno ako se ne pridržavamo mera.

“Očigledno je da se značajan broj građana ne pridržava mera i ja apelujem još jednom da se pridržavaju. Jeste tu vakcina i jesmo drugi u Evropi po broju vakcinacija, to je divna stvar, ali do postizanja kolektivnog imuniteta treba još značajan broj vakcinisanih, pa molimo pacijente da se pridržavaju inače se bojim da će Arena opet ići ka povećanom broju, a to ne bi bilo dobro za sve nas”, ističe Batnožić.

Najveći broj prijema i dalje je u glavnom gradu. Za PRVU su u kliničko-bolničkom centru Zemun rekli da je u protekla 24 sata bilo 40% više pregleda u kovid-ambulanti, samim tim i više zadržanih na bolničkom lečenju. Ništa bolja situacija nije ni na jugu Srbije.

“Povećava se broj novoinficiranih. Ja imam podatke za juče - to je već preko 100 zaraženih. Apel svim građanima da shvate da vakcinacija nije dovoljna. Taj milion koji smo prešli neće obrnuti situaciju ako ne budemo poštovali mere. Pogledajte brojke pa ćete poverovati u sve. Povećava se i broj prvih pregleda. Kod nas fluktuira taj broj pacojenata koji leže - to su oni ljudi koji imaju ozbiljniju kliničku sliku. I dalje su aktivne kovid-bolnice i u Leskovcu i u Vranju. Naše kovid-bolnice i u Kruševcu rade punim kapacitetom. Jutros su radile sa 84 pacijenta. Znači nije gotovo, videćemo kad će biti”, rekao je direktor KC Niš Zoran Perišić.

Nišlije veruju da je razlog povećanih brojki opuštanje većine stanovništva, masovna okupljanja mladih i nepoštovanje epidemioloških mera.

Sprovodeći anketu sa građanima, može se primetiti da određen broj smatra da se stanovništvo jeste opustilo zbog dolaska vakcina, dok drugi pak misle da se ništa nije promenilo u odnosu na prethodne mesece.

“Ili neki pritisak mora da poraste od strane države ili će ovoga Biti sve više, naročito kada stigne proleće”, rekao je jedan od anketiranih.

Članovi kriznog štaba saglasni su u tome da novom talasu mora da se stane na put. Kako kažu, to je moguće na dva načina: strogim poštovanjem trenutnih mera ili, uvođenje novih, strožih.

Ukoliko se ovim tempom nastavi, tvrde lekari, izvesno je da ni vakcinacija neće dovesti do pobede nad virusom.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: