Preokret u Zagrebu - Plenković naglo odustao, pritisak iz EU?

Rusija očekuje da će Hrvatska podneti zvanični zahtev za kupovinu vakcine sputnjik V, izjavio je danas za TAS ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2021.

21:33

Preokret u Zagrebu - Plenković naglo odustao, pritisak iz EU?
Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

Nesterenko je naveo da je razgovarao sa hrvatskim ministrom zdravlja Vilijem Berošom, što je za njega pokazatelj namere hrvatske vlade da razmotri nabavku vakcine sputnjik V iz Rusije.

"Ministar je podvukao da Hrvatska uzima u obzir da je ovaj lek efikasan protiv korona virusa i da oko 30 država, među kojima i Mađarska, članica EU, planira da ga kupi", kazao je ruski ambasador.

On je naveo da zvanični zahtev za vakcine treba da stigne iz Zagreba.

"S obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije, potrebno je poštovanje određenih pravila koja je postavila EU o kupovini stranih lekova", naglasio je Nesterenko i dodao da se EMA bavi tim pitanjem i da se očekuje da odluči u slučaju Hrvatske.

Ruski ambasador je rekao Berošu i da bi hrvatske ovlašćene agencije i predstavnici Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) trebalo da obave razgovore o svim detaljima isporuke ruske vakcine.

Plenković: Mora da odobri EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu nakon sednice Predsedništva HDZ-a.

"Hrvatska vlada je u proteklim mesecima radila na tome da osigura dovoljnu količinu cepiva za celu populaciju, 1,9 milona doza Fizera, milion doza Moderne, 2,7 miliona doza AstraZeneke i 900 hiljada doza Džondon i Džonson koji je sada krenuo s procedurom registracije cepiva", rekao je.

Potpuni preokret u vezi s dolaskom ruskog cepiva u Hrvatsku?

Ali ono što je usledio dalje u Plenkovićevoj izjavi je potpuni zaokret u odnosu na informacije koje su iz vlade curile sinoć. Tada su od izvora bliskih vladi stizale informacije kako se već u sledećih nekoliko tjedana namerava da dopremi najmanje milion doza sputnjika V, pre odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA) koje se očekuje tek u aprilu.

Sada Plenković govori suprotno - da pre korišćenja sputnjika V u Hrvatskoj to cepivo mora biti odobreno u EU.

"Mi smo u poziciji da, ne našom krivicom, dolazi do sporije distribucije vakcina i želimo da vidimo koje su nam druge mogućnosti da eventualno nabavimo vakcine. Uspostavili smo službene kontakte s ruskom stranom, naši resori postaviće određene upite i zahteve. Želimo biti u poziciji da smo rezervisali doze kad to cepivo bude odobreno. Želimo biti odgovorna vlada i ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je pouzdano", izjavio je Plenković.

Zaokret dolazi par sati nakon konferencije za medije šefice Evropske komisije

Kazao je da se on i vlada ne žele da se dovedu u situaciju da država bude odgovorna za eventualne neželjene posledice na zdravlje neodobrenog cepiva.

"Mi želimo biti odgovorna vlada kada je reč o zdravlju i sigurnosti naših građana. Kada određeno cepivo ili lek dobije odobrenje EMA-e, tada za njegov kvalitet i nuspojave, odgovara proizvođač. A kada to dođe bez toga, onda za to odgovara država, a mi ne želimo ući u situaciju da na tržištu imamo nešto što nije provereno", dodaje Plenković.

Na pitanje koja će biti cena ruskog cepiva rekao je da još nisu došli do cene u razgovorima s Rusima. Dodao je da bi cepivo koje je već naručeno moglo stići krajem februara ili u martu, da se radi o iznosu od 600.000 doza koje bi trebalo da dođu, ali tu se radi o cepivima koja se već nalaze na hrvatskom tržištu.

Zaokret vlade dolazi nekoliko sati nakon što je predsednica Evropske komisije oštro napala Ruse zbog njihove namere da plasiraju sputnjik V na tržište EU. Rekla je kako sputnjik nije aplicirao za dozvolu i da, ako to želi učiniti, mora proći celu proceduru kao i svi ostali i predočiti svu potrebnu dokumentaciju.

"Pitam se kako to da Rusija nudi milione doza cepiva mnogima, a nije ih upotrijebila na vlastitim građanima, ne napreduju u vakcinisanju svojih građana", rekla je Ursula fon der Lajen, koja je konferenciju o ruskom cepivu održala nakon najava iz Hrvatske i Slovačke da idu u nabavku ruskog cepiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: