Novo poglavlje: Vakcine iz Srbije stigle u Podgoricu; "Zdravlje iznad svega, a solidarnost pre svega" VIDEO

Avion Vlade Srbije sa 2000 doza vakcina sputnjik Ve stigao je večeras u Podgoricu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.02.2021.

19:02

Novo poglavlje: Vakcine iz Srbije stigle u Podgoricu;
Foto: Shutterstok/Aleksandar Mijatovic

Reč je o prvim dozama vakcina protiv kovida 19 u Crnoj Gori.

Delegacija Vlade Crne Gore sa premijerom Zdravkom Krivokapićem na čelu na aerodromu je dočekala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, prenosi RTCG.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što je u prilici da u ime građana Srbije i države uruči donaciju vakcina protiv koronavirusa Crnoj Gori ističući da na ovaj način Srbija želi da otvori novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

"Ovim želimo da odnosi budu između dva naroda kao između braće i sestara, najboljih i najvećih prijatelja. Želimo da gradimo mostove bratstva i prijateljstva sa Crnom Gorom", poručila je Ana Brnabić na podgoričkom aerodromu, gde je predala crnogorskom kolegi Zdravku Krivokapiću prvih 2.000 doza ruskih vakcina sputnjik Ve.

Ana Brnabić je precizirala da donacija iz Srbije sadrži ukupno 4.000 doza, od kojih je ona večeras donela polovinu i najavila da će uskoro biti organizovana i primopredaja druge polovine namenjene revakcini.

Prema njenim rečima, ta količina vakcina možda ne deluje kao velika, ali je dovoljna da se vakcinišu ili zdravstveni radnici u crvenim kovid zonama ili najizloženiji zdravstveni radnici i starije stanovništvo, onako kako to budu odlučili nadležni u Crnoj Gori.

Izrazila je divljenje prema tome kako se Crna Gora bori sa pandemijom i u tom smislu kazala da primećuje da je sve veći broj testiranih, što je pravi vid borbe dok ne stigne vakcina i da je sve više hospitalizovanih.

"Nama u Srbiji je drago što se nosite dobro sa pandemijom koronavirusa", istakla je Brnabićeva.

Navela je da je naročito u teškim vremenima solidarnost najvažnija i poručila da je Srbija spremna da donira još vakcina Crnoj Gori ukoliko to bude potrebno.

"Mi smo ove vakcine dobili zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina i veliko mi je zadovoljstvo što smo mogli da izađemo u susret Crnoj Gori", kazala je Ana Brnabić.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je večeras da su vakcine sputnjik Ve koje je Srbija donirala toj zemlji dokaz velikog poštovanja koje Srbija iskazuje prema Crnoj Gori i izrazio nadu da će to biti novi početak razvoja međusobnih odnosa.

"Nadam se da će ovo biti novi početak razvoja naših odnosa, koji su jedno vreme bili u zastoju. Moramo da unapređujemo naše odnose u korist naših građana, jer je to naša obaveza", rekao je Krivokapić na aerodromu u Podgorici, nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić predala prvi kontingent vakcina.

To su, istakao je, vakcine koje treba da zaštite stanovništvo Crne Gore i dodao:

"Zdravlje iznad svega, a solidarnost pre svega".

Krivokapić je rekao da su građani Crne Gore dugo iščekivali kada će doći vakcine i iskazao zahvalnost građanima Srbije, koji su se odrekli svojih vakcina i uputili ih građanima Crne Gore.

"Večeras, 74. dan od kako je ova vlada ustanovljena, stigla je vakcina. Ne želeći da optužujem bilo koga, ipak neko treba da se zapita šta je bilo u vremenskom periodu od 30. avgusta do 4. decembra, pa nismo odradili najveći deo posla da, kao Srbija, obezbedimo svojim građanima ono što je najvažnije, a to su vakcine koje će da se suprotstave pandemiji koja je zahvatila čitav svet", rekao je Krivokapić.

Naveo je da mu je drago što je premijerka Srbije Ana Brnabić večeras u Podgorici i izrazio nadu da će se sledeći put naći lepšim povodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: