Hrvati će moći u SAD bez viza; "Službeno je"

Predstavništvo SAD-a u Hrvatskoj objavilo je da je broj odbijenih viza hrvatskim državljanima za Ameriku u prošloj godini pao ispod tri odsto.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 16.02.2021.

23:29

Hrvati će moći u SAD bez viza;
Foto: Shutterstok/Jure Divich

"Službeno je. Konačna stopa odbijanja za hrvatske podnositelje zahteva za turističku/poslovnu vizu pala je prošle godine na 2,69%, što je važan korak napred u pridruživanju američkom programu za odbacivanje viza. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza", napisala je na Tviteru otpravnica poslova u američkom predstavništvu u Zagrebu Viktorija Tejlor. Objavu predstavništva komentarisao je i ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Božinović.

"U poslednjih godinu dana napravili smo značajne korake kako bismo se priključili U.S. Visa Waiver program, što potvrđuje i današnja objava službene statistike da smo spustili prag odbijenih zahteva za vize na 2,69%", naveo je on.

"Ostaje još potvrda o ispunjavanju sigurnosnih uslova koju očekujemo uskoro. To znači da će Hrvati uskoro moći putovati bez viza u SAD", napisao je Božinović na Tviteru.

Podsetimo, pad broja odbijenih viza ispod tri odsto bio je glavni preduslov za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane te se očekuje skoro ukidanje viza za SAD.

Tačan termin kada bi trebalo da vize budu ukinute još nije poznat, ali to bi trebalo da se dogodi u sledećim mesecima.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriešeno je diplomatsko pitanje u odnosima dve zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduslove, a poslednji koji je Hrvatska trebalo da zadovolji je manje od tri odsto odbijenih zahteva.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice EU kojima SAD dosad još nije ukinuo vize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: