"Spremni smo za prekid odnosa sa EU"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna na prekid odnosa sa Evropskom unijom.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2021.

09:05

Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Do prekida odnosa sa EU moglo bi doći ukoliko Brisel uvede sankcije rizične za osetljive sfere ekonomije, naveo je Lavrov.

"Naše polazište je da smo spremni na taj korak u slučaju da primetimo, kao što smo to mogli da vidimo u više navrata ranije, da se pripremaju sankcije koje bi stvorile riik za našu ekonomiju“, istakao je.

Lavrov je izjavio da Rusija ne želi da se izoluje od sveta, ali da je potrebno biti spreman za najgori mogući scenario. Kako je rekao, "Ako želiš mir, pripremaj se za rat".

Ranije je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon posete Moskvi izjavio da se Evropska unija i Rusija nalaze na istorijskoj prekretnici po pitanju međusobnih odnosa.

Borelj je tada otkrio da je u pojedinim trenucima imao vrlo napete razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i ocenio da su taj sastanak i neke poruke ruskih zvaničnika pokazali da se Evropa i Rusija udaljavaju.

"Izbor koji učinimo će odrediti međunarodnu dinamiku snaga u ovom veku: da li će se EU kretati ka kooperativnijem ili polarizovanijem modelu u odnosima sa Rusijom, da li će se zasnivati na otvorenim ili zatvorenim društvima", rekao je Borelj prilikom podnošenja izveštaja evropskom parlamentu u vezi sa njegovom posetom Rusiji 4-6. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: