Zastoj u poslednji čas: Obustava isporuke vakcina iz Srbije za Severnu Makedoniju; Brnabić: Čeka se odobrenje

Srbija je trebalo da danas isporuči 8.000 doza vakcine "Fajzera" Severnoj Makedoniji, ali je u poslednji čas došlo do zastoja.

Izvor: FoNet, Tanjug
Podeli
EPA/MARKO DJOKOVIC
EPA/MARKO DJOKOVIC

Sama kompanija je od Srbije tražila dodatnu dokumentaciju, piše makedonski portal Telma.

U tekstu se navodi da je Srbija sredila dokumentaciju za vakcinu namenjenu Severnoj Makedoniji, ali da se čeka odobrenje same kompanije "Fajzer" da se one pomere ka makedonskoj granici.

Dodaje se da se dozvola kompanije "Fajzer" čeka već mesec dana i da se "kao u svakom dobrom trileru, neočekivani obrt dogodio u poslednjim minutima", odnosno da je sinoć u 22.45 pres-služba predsednika Srbije saopštila da kompanija "Fajzer" traži dopunsku tehničku dokumentaciju.

Telma je navela da je pokušala da od kancelarije te kompanije u Beogradu sazna koji dokumenti nedostaju, ali da se samo javlja snimljena telefonska sekretarica, da su ih u Vladi Srbije za informacije uputili na kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da tamo nisu bili raspoloženi da daju više detalja o odlaganju isporuke vakcine.

"Čeka se odobrenje"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Fajzerove vakcine koje je Srbija trebalo danas da donira Sevrenoj Makedoniji biti isporučene u narednih nekoliko dana, pošto se čeka zvanično odobrenje Fajzera, s obzirom na to da je u našem ugovoru sa tom kompanijom zabranjen izvoz vakcine u druge zemlje.

"Što se tiče donacije Fajzerovih vakcina za Severnu Makedoniju, koju je dogovorio Vučić, sve je spremno, imamo spremne određene količine Fajzerove vakcine. Jedino se čeka zvanično odobrenje Fajzera da možemo da ih doniramo, odnosno izvezemo u Severnu Makedoniju", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Dodala je da je u ugovoru sa Fajzerom navedeno da ne smemo da izvozimo te vakcine iz Srbije.

"Zato čekamo zvanično odobrenje. Pisala sam direktoru Fajzera, u stalnom smo kontaktu sa njihovim timom. Predsednik Vučić je potegao i svoje lične veze u SAD da dobijemo tu saglasnost da možemo da izvezemo te vakcine u Severnu Makedoniju i nadam se da će se to i završiti u narednih nekoliko dana", navela je premijerka.

Želimo da podržimo građane Severne Makedonije, a možda posle i neke druge zemlje u regionu, dodala je ona.

Istakla je da čim dobijemo saglasnost, da će vakcine krenuti za Skoplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu