Srbija spremna da prva u Evropi proizvodi sputnjik V; "Narod je navikao da prima domaće vakcine"

Srbija bi prva u Evropi mogla da proizvodi rusku vakcinu protiv kovida 19, "sputnjik V", potvrđuje se i nakon posete stručnjaka iz Rusije.

Izvor: B92, Ti.K.

Četvrtak, 11.02.2021.

17:30

Srbija spremna da prva u Evropi proizvodi sputnjik V;
EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Naime, delegacija ruskih stručnjaka, koja je stigla jutros u Srbiju, procenila je da za prvu fazu proizvodnje vakcine sputnjik V u Srbiji postoje tehnološki uslovi.

Ministar bez portfelja Nenad Popović, posle sastanka sa predstavnicima Rusije, rekao je da će se u petak u Institutu "Torlak" obaviti prvi ekspertski razgovori.

Popović je naveo da je za prvu fazu, za koju je utvrđeno da postoje mogućnosti kada je reč o proizvodnji vakcine u Srbiji, odnosno za transport supstance, punjenje, pakovanje i distrubiciju u našoj zemlji, potrebno od dva do tri meseca.

"Srbija bi na taj način bila prva zemlja u Evropi koja bi proizvodila vakcinu", kazao je Popović i dodao da su već sedam evropskih zemalja, u koje spada Nemačka, Austrija, Mađarska i druge, izrazile želju da i one "hitno" otpočnu proizvodnju vakcina.

"Kada bismo je imali za dva-tri meseca, to bi bilo fenomenalno"

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je za B92.net da bi proizvodnja vakcina na Torlaku bio veliki korak i da je to značajno iz više razloga.
Printsktin: Tv Prva/ arhiva
"Ja to vidim kroz tri, a ima više faktora. Prvi svakako jeste veće poverenje građana. Naš narod je navikao da prima domaće vakcine. Kada se deca vakcinišu ,uvek su pitanja – a zašto nije Torlakova, zašto nije domaća proizvodnja i to je normalno. Proizvodnja vakcina značila bi i sigurnost, da ćemo dok traje bitka za vakcine, imati vakcine na raspolaganju", navodi dr Tiodorović.

"Drugi važan faktor je, posle toga, da ćemo sačuvati zdravlje, ekonomija. Ako to bude pravi strateški odnos sa ruskim proizvođačem, mi ćemo onda moći da proizvodimo i više vakcina nego što je nama potrebno i da izvozimo u region, a možda i šire. To bi bio veoma uspešan ekonomski potez. I treći faktor je strateški. Uverili smo se, po ko zna koji put, da je strateški potez jedne države kada ima svoju vakcinu, odnosno sopstvenu proizvodnju, to je vrlo važno“, naglašava epidemiolog i član Kriznog štaba za B92.net.

Takođe, prema rečima profesora Tiodorovića, proizvodnja vakcine sputnjik V u Srbiji neminovno bi ubrzala proces vakcinacije.

"Pitanje vremena početka proizvodnje je najteže. Ovo je tehnološki vrlo komplikovana vakcina, jer koristi dva tipa tzv. nosača, za prvu i za drugu dozu. Kolike količine ćemo moći da proizvedemo zavisiće i od ruskog angažovanja i od naših ljudi, koliko ćemo mi to moći da sprovedemo u delo. Sigurno je da ćemo sa proizvodnjom obezbediti dovoljne količine vakcina da stvorimo kolektivni imunitet", istakao je epidemiolog Tiodorović.

Dr Tiodorović naveo je i da lično želi da se prozvodnja vakcine otpočne što pre. "Kada bismo je imali za dva-tri meseca, to bi bilo fenomenalno", kaže dr Branislav Tiodorović.

Pola miliona vakcinisanih

U našoj zemlji je do danas vakcinisano blizu 550.000 ljudi, a u toku je i masovna revakcinacija stanovništva. Srbija je apsolutni lider u regionu kada je broj vakcinisanih u pitanju, a po stopi vakcinisanih prema broju stanovnika Srbija u Evropi zauzima drugo mesto.
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Ispred nas je Velika Britanija.

U svetu Srbija zauzima treće mesto po broju vakcinisanih na 100 stanovnika.

Podsetimo, u Srbiji je u toku vakcinacija sa tri vakcine, ruskom sputnjik V, kineskom vakcinom kompanije Sinofarm i vakcinom proizvođača Fajzer-Biontek.

Takođe, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je u sredu da je Srbija u pregovorima sa ruskim Institutom Gamaleja u vezi sa nabavkom nove vakcine "sputnjik lajt".

Građani mogu da biraju koju vakcinu će primiti. Prijavljuju se putem portala elektronske uprave ili putem telefona, a nakon toga građani sa pozivom koji dobiju dolaze na punktove za vakcinaciju.

Praćenje toka vakcinacije, kao i distribuciju vakcina olakšava informacioni sistem napravljen sprecijalno pred dolazak vakcina i početak vakcinacije.

U sredu je u Srbiju stiglo 500.000 doza Sinofarmove vakcine i 50.000 prve doze sputnjika V, a očekuje se i 50.000 druge doze ruske vakcine.

Predsednik Srbije najavio je da Srbija radi na obezbeđivanju što veće količine vakcina za svoje stanovništvo. Naša država je i deo evropskog programa za nabavku vakcina Kovaks, ali još nisu stigle vakcine obezbeđene tim ugovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: