Ben Meir: Kosovo da otvori ambasadu u zapadnom delu Jerusalima

Američki stručnjak za Zapadni Balkan Alon Ben Meir smatra, da Kosovo ambasadu treba da otvori u zapadnom delu Jerusalima, gde se nalazi i američka.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2021.

22:59

Ben Meir: Kosovo da otvori ambasadu u zapadnom delu Jerusalima
Ilistracija/ EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Ali bi trebalo prvo da sačeka formiranje nove vlade.

„Budući da su se i Izrael i Kosovo složili da će normalizacija odnosa dve zemalje zahtevati da Kosovo otvori svoju ambasadu u Jerusalimu, smatram da vlada treba da se pridržava sporazuma“, objavio je na Fejsbuku Ben Meir.

Dodao je da Kosovo ne mora da žuri i da ne treba da radi pod pritiskom, kao i to da kosovska ambasada treba da bude smeštena u zapadnom Jerusalimu, gde se trenutno nalazi američka ambasada.

„Mudro je da odloži odluku do nove vlade, koja će biti formirana nakon izbora“, dodao je u objavi Ben Meir.

Istakao je da Evropska unija može da obeshrabri Kosovo u smislu otvaranja ambasade u Jerusalimu.

„Mislim da EU neće preduzeti nikakvu kaznenu akciju ako nova kosovska vlada nastavi sprovođenje dogovorenog sa Izraelom“, naveo je Ben Meir.

Ocenio je da se od administracije američkog predsednika Džoa Bajdena ne očekuje da američku ambasadu iz Jerusalem preseli u Tel Aviv, te „da je malo verovatno da će predsednik Bajden savetovati Kosovo da radi drugačije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: