Srbija sve bliže legalizovanju istopolnih zajednica: Da li ste saglasni? ANKETA

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavilo je juče polazne osnove za izradu nacrta zakona o istopolnim zajednicama.

Izvor: Blic
Podeli
EPA/ANDREJ CUKIC
EPA/ANDREJ CUKIC

Pročitajte još:

Goran Miletić za B92.net: Nadam se da javna rasprava ne podrazumeva učešće onih koji neće koristiti zakon

Azdejković za B92.net: Ne bi se upuštali da nisu sigurni da će biti usvojeno

Da li je Srbija spremna za istopolne brakove?

Time je načinjen prvi korak ka legalizovanju brakova pripadnika LGBT zajednice.

Javna rasprava trajaće do 20. februara, a najave su da bi zakon trebalo da bude usvojen u Skupštini već do leta, prenosi Blic.

Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da bi predlog zakona trebalo da se nađe u Skupštini do kraja prolećnog zasedanja.

"Predlog će se naći u SKupštini Srbije do kraja prolećnog sazedanja. U petak će biti objavljene polazne osnove, na eUpravi, po Zakonu o planskom sistemu, i to je sam početak procesa", najavljuje Gordana Čomić.

EPA/KOCA SULEJMANOVIC
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Zakon o istopolnim zajednicama bio je jedan od najvažnijih zahteva na prethodnim paradama ponosa u Srbiji. U nacrtu koji se našao u javnosti, istopolna zajednica se definiše već u članu 2.

U tom članu piše da je istopolna zajednica zajednica porodičnog života dva punoletna lica istog pola koja je registrovana pred nadležnim organom javne vlasti u skladu sa odredbama ovog zakona. Izrazi koji se koriste u ovome zakonu i propisima koji se donose na temelju njega, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li navedeni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju bez diskriminacije lica ženskog i muškog pola

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu