Večernji list: Vučić kao Tito

Za tri dana, zagrebački Večernji list objavio je dva teksta u kojem hvali Srbiju za sposobnost u nabavci vakcina i ekonomiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Srbija je odlično iskoristila činjenicu da je kao mala zemlja u sveopštem ratu za vakcinu mogla da nastupi samostalno i tako zadovolji svoje potrebe, dok je Evropa, uprkos ogromnim sredstvima uloženim u razvoj vakcina, propustila da iskoristi svoju pregovaračku poziciju i snagu svog tržišta, najvećeg i najunosnijeg u svetu, piše Večernji.

U tekstu pod naslovom "Nesvrstana Srbija postala lider u rastu BDP-a i vakcinisanju" sa nadnaslovom "Vučić kao Tito", Večernji piše da je zvanični Beograd iskoristio svoju formalno neutralnu poziciju i činjenicu da je u dobrim odnosima s Evropom i Amerikom, ali i s Rusijom i Kinom.

Uspeh Srbije, piše list, valja objasniti činjenicom da je Beograd potpisao ugovore za više od 11 miliona doza vakcina, od kojih je kineski Sinofarm već poslao milion doza, a iz Rusije je stigla vakcina sputnjik V, koja bi uskoro mogla da se proizvodi u Srbiji.

Srbija je dosad odobrila korišćenje tri vakcine, Fajzerovu, sputnjik V i kineskog Sinofarma, a dosad je, ukazuje Večernji, odlično iskoristila činjenicu da je kao mala zemlja u sveopštem ratu za vakcinu mogla da nastupi samostalno i tako zadovolji svoje potrebe.

Dobri odnosi Srbije sa Istokom i Zapadom su joj, kažu, u ovom slučaju omogućili fleksibilnost, koja se, kada je reč o vakcini, pokazala ključnom.

Takvu ocenu, dodaju, je direktno potvrdila i premijerka Ana Brnabić, koja je ovih dana dala nekoliko zapaženih intervjua za evropske medije.

Primećuju da Brnabićeva pritom nije propustila jedinstvenu priliku za promociju Srbije i pokušaj, kako navode, “peglanja” narušenog imidža zemlje u Evropi zbog, kako navode, autokratskih tendencija predsednika Aleksandra Vučića.

Srbija je, dodaju, i dalje druga u Evropi broju vakcinisanih osoba na milion stanovnika, odmah iza Velike Britanije.

Podsećaju da je u EU do sada vakcinisano tek nešto više od 10,5 miliona stanovnnika, a EU ih ima više od 450 miliona, a u Srbiji, koja ima oko sedam miliona stanovnika, taj broj prešao je pola miliona.

O uspehu Srbije na ekonomskom planu, Večernji piše da je situacija znatno komplikovanija u poređenju sa vakcinacijom i da iako je, kako navode, "srpska ekonomija relativno dobro prošla kroz pandemijsku godinu i sada beleži solidne stope rasta, činjenica je da su ključni problemi srpske privrede - korupcija, klijentelizam i ogroman deficiti u pogledu vladavine prava i pravne države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu