Grčka i Kipar odbacili ideju Turske

Jedini mirovni sporazum radi okončanja višedecenijske podele na mediteranskom ostrvu koji će Kipar i Grčka prihvatiti jeste onaj utemeljen na rezolucijama UN.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.02.2021.

15:26

Grčka i Kipar odbacili ideju Turske
Ilustracija: Aleksandar Mijatovic/ Shutterstock

To su saopštili lideri dve zemlje.

Oni su odbacili ideju o dve države, koju su podržali Ankara i turski Kiprani, prenosi Rojters.

Atina i Nikozija će ostati fokusirane na odluke UN koje su jedini dogovoren i obavezujući okvir za rešenje, rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis nakon sastanka sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom u Nikoziji.

On je naveo da su Ankara i turski Kiprani podržali ideju koja krši ove principe.

UN bi trebalo da pozovu kiparske rivalske zajednice i ministarstva spoljnih poslova Grčke, Turske i Velike Britanije na samit koji će biti održan u martu, kako bi odlučili na koji način treba rešiti konflikt koji je izvor višedecenijskih tenzija između Atine i Ankare i koji komplikuje energetske projekte u Istočnom Mediteranu.

Ove zemlje garantuju moć nezavisnosti Kipra i kao takve moraju da potpišu mirovni sporazum, prenosi Rojters.

Osnovu konflikta čini upravljanje Kiprom, a rezolucije UN pozivaju na ujedinjenje ostrva pod okriljem savezne države sa dve zone, na osnovama sporazuma koje su dve strane postigle 1977. i 1979. godine.

Iako je ta osnova povremeno potvrđivana tokom godina, Turska i turski Kiprani često su pozivali na stvaranje konfederacije, odnosno saveza dve države. Ova ideja implicira suverentitet turskih Kiprana, koju grčki Kiprani kategorički odbacuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: