Sprečen je scenario iz 2003. godine; "Isti su kao Zemunski klan" VIDEO

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja godinama je gradio vilu na Zvezdari.

Izvor: B92, Prva

Ponedeljak, 08.02.2021.

20:28

Sprečen je scenario iz 2003. godine;
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinoviæ

Ona podseća na ozloglašeno utvrđenje u Šilerovoj ulici koje su nekada koristilipripadnici zemunskog klana.

Međutim, to nije jedina stvar koja povezuje Belivukovu organizaciju i "Zemunce".

Istražujemo koliko su ove dve kriminalne organizacije slične i koja je od njih predstavljala veću opasnost Zemunski klan najpoznatija je kriminalna organizacija na ovim prostorima.

Iznude, atentati, krađe automobila i trgovina narkoticima samo je deo onoga čime su se njeni članovi bavili.

Dan-danas "zemunci" mlađim generacijama predstavljaju simbol toga kako organizovani kriminal izgleda, a grupa Velje Nevolje nije izuzetak.

Darko Obradović iz Instituta za Nacionalnu bezbednost kaže da svaka ozbiljna kriminalna grupa liči jedna na drugu.

"Njima je brutalnost osnovna deviza kako mogu da stiču ilegalne prihode. Oni koriste iste metode, tehnike, štoseve koji su stari po 200 godine,
do prvog pojave mafije. Suština je u tome da svaka takva organizacija ukoliko nije brutalna ne može da dobije respekt konkurencije", ocenjuje on u izjavi za televiziju Prva.

Brutalnost Belivukovoj ekipi nije nedostajala. Sumnja se da je ta kriminalna organizacija počinila najmanje 3 teška ubistva. Od pada "Zemunskog klana" prošlo je više od 15 godina, tehnologija je uznapredovala, a samim tim su i kriminalci počeli da koriste nove metode.

"Mi vidimo ovde upotrebu kriptovanih telefona, kamera za zaštitu, kamere od 200.000 evra po kameri. On je koristio tribinu za regrutovanje mladih kadrova i to predstavlja bitnu razliku. Zbog toga je tribina opasna", napominje Obradović.

Veze sa ljudima iz državnog aparata prisutne su i kod jednih i kod drugih, ali su konekcije "zemunaca" bile dosta jače. Teško je reći, dok je istraga u toku, koja kriminalna grupa je bila opasnija, međutim stručnjaci smatraju da je to ipak bio "Zemunski klan".

"Ja bih sada rekao da se radi o "Zemunskom klanu" zato što je to kriminalni klan koji je ubio premijera, legalno izabrano lice. Svakako je taj klan jači. Možda je to pokazatelj da je država danas jača nego što je bila tada. Upravo zato što su aktivnosti presečene, što snajper nije upotrebljen, tako da definitivno u ovom trenutku - "Zemunski klan", navod on.

Hapšenjem Belivuka, kako se pretpostavlja, sprečen je scenario iz 2003. godine, ali to nažalost ne znači da u budućnosti neće biti novih Bagzija, Pacova, Budala i Nevolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: