"Naivno je misliti..." - trajaće godinama

Član tima Svetske zdravstvene organizacije koji vodi istragu u Vuhanu rekao je da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porekla tog virusa.

Izvor: B92, index.hr

Petak, 05.02.2021.

15:56

EPA-EFE/ SHEPHERD HOU

Kao i da će istraživanje trajati godinama.

"Svi znaju da je pandemija buknula u Vuhanu, ali ključno je saznati što se događalo i pre toga".

Dominik Dvajer mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je kako je istraživačka grupa u Vuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije koronavirusa, prvi put zabeleženog u tom kineskom gradu.

Poreklo koronavirusa postalo je visoko politizovano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao na drugom mestu.

Dvajer, australijski stručnjak za HIV koji je sarađivao sa SZO tokom epidemija SARS-a i ptičjeg gripa, rekao je da je glavna "zagonetka“ covida-19 u tome što prvi asimptomatski pacijenti nisu znali da nose virus.

"Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog“, kazao je Dvajer. Rani slučajevi su zabeleeženi u novembru 2019., ali najvažnije je ono što se dogodilo nedugo prije toga, rekao je Australac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: