"Pokazao je da mrzi srpski narod"

Srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik kaže da će Skupština Republike Srpske odbaciti zatev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Izvor: Beta

Petak, 05.02.2021.

22:09

Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

Incko je zatražio da se ponište odlikovanja bivšim visokim zvaničnicima RS Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, osuđenim za ratne zločine.

Dodik je ocenio da je Incko "izjavom o kolektivnoj odgovornosti Srba, pokazao da mrzi srpski narod", dodavši da su Srbi "posebno osetljivi na ultimatume".

"Austrijanci su i ranije postavljali ultimatume i znamo kako su prošli. Tim ultimatumima su pravili ogromne štete srpskom narodu. Izgubili smo 35 odsto svog stanovništva i 50 odsto vojno sposobnog. Ali su Austrijanci ostali bez države. Nestala je Austrougarska. Јa to i kroz ovu prizmu gledam, iako se on sad ovome smeje", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

Ocenivši da visoki predstavnik smatra "da može uplašiti Srbe" i da je to njegov osvetnički čin, Dodik je naveo da je već obavio konsultacije sa predstavnicima pojedinih poslaničkih klubova i da zna da će parlament RS odbaciti zahtev visokog predstavnika.

Incko je dao rok do kraja avgusta da Narodna skupština RS poništi odlikovanja koja je dodelila Karadžiću, Biljani Plavšić i Krajišniku.

Govoreći o aferi "ikona" iz Luganska, Dodik je optužio političko Sarajevo i medije iz Federacije BiH da su "odgovorni za lažne navode da je ikona koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, ukradena".

On i dalje tvrdi da ikonu, za koju Ukrajina tvrdi da je njeno kulturno blago, ta zemlja nikada nije potraživala, kao ni Interpol.

Prema njegovim rečima, svi problemi u vezi ikone nisu uticali na odnose Republike Srpske i Rusije.

Govoreći o odnosima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je naveo da su oni izuzetno dobri, što kako je naveo, potvrđuju i mnogi zajednički projekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: