Na pomolu nove napetosti sa Kinom? SAD poslale ratni brod

Američka mornarica poslala je danas ratni brod u Tajvanski moreuz, prvi put pod administracijom Džoa Bajdena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ MCSN Cheng S. Yang/HANDOUT
Ilustracija: EPA-EFE/ MCSN Cheng S. Yang/HANDOUT

To bi moglo dovesti do novih napetosti između Kine i SAD.

Američka mornarica je potvrdila da je razarač „USS Džon Mekein“ imao rutinsku plovidbu u skladu sa međunarodnim pravom kroz Tajvanski moreuz, što pokazuje američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indopacifiku, kao i da će vojska Sjedinjenih Država nastaviti da leti, plovi i izvodi operacije tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo, prenosi CNN.

CNN navodi da je pitanje Tajvana jedan od prvih velikih izazova spoljne politike novog američkog predsednika Džoa Bajdena, pošto Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan, a Tajvan koji se odvojio od Kine 1950. godine nije član većine međunarodnih organizacija i podršku mu najviše daju upravo SAD.

Prvog vikenda nakon što je Bajden preuzeo dužnost, Kina je poslala dve velike formacije ratnih aviona blizu Tajvana, što je podstaklo Tajpej da preduzme odbrambene mere, uključujući i podizanje borbenih aviona za nadgledanje kineskih letova.

Peking američke ratne brodove u tranzitu Tajvanskim moreuzom doživljava kao provokacije koje ugrožavaju stabilnost u regionu i ohrabruju pristalice tajvanske nezavisnosti, a nedavne izjave visokih američkih zvaničnika sugerišu da SAD neće povući ove akcije.

Novi državni sekretar Entoni Blinken u svom govoru prošle nedelje u Senatu istakao je kako su SAD dužne da osiguraju Tajvanu podršku da se odbrani od agresije i da će u tome imati podršku Bajdenove administracije, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu