Nema Fejsbuka - nema građanske neposlušnosti

Jangon -- Nova vojna vlast u Mjanmaru blokirala Fejsbuk zbog objava poziva o građanskoj neposlušnosti nakon puča u kom je smenjena i privedena premijerka.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit
Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Fejsbuk je popularna društvena mreža u Mjanmaru, a svrgnuta vlada upravo tim putem komunicira sa pristalicama.

Mobilni operater Telenor Mjanmar potvrdio je u saopštenju da su mobilni operateri i internet provajderima u Mjanmaru dobili uputstvo od ministarstva komunikacija da privremeno blokiraju Fejsbuk.

Telenor Mjanmar, koji je deo norveške Telenor grupe, rekao je da će se pridržavati naredbe, iako je zabrinut da se time krše ljudska prava. Fejsbuk je takodje potvrdio ovu informaciju.

"Pozivamo vlasti da obnove konekciju kako bi ljudi u Mjanmaru mogli da komuniciraju sa porodicom i prijateljima i pristupe važnim informacijama", rečeno je iz kompanije Fejsbuk.

Premijerkina stranka Nacionalna liga i drugi aktivisti u Mjanmaru pozvali su na građansku neposlušnost protiv preuzimanja vlasti pučem.

Prethodno su zdravstveni radnici, koji su posebno poštovani u Mjanmaru zbog borbe sa epidemijom korona virusa, saopštili da neće raditi za vojnu vladu.

Drugu noć za redom, stanovnici najvećeg grada Jangona su u znak protesta udarali u lonce i šerpe i trubili iz automobila.

Policija u Mjanmaru optužila je svrgnutu liderku Aung San Su Ći za posedovanje nekoliko ilegalno uvezenih voki-tokija u njenom domu, što pravno dozvoljava da se drži u zatvoru do 15. februara.

U vojnom puču u ponedeljak uhapšena je Su Ći i više i više visokih političara. Prema vojnim zvaničnicima puč je bio neophodan za očuvanje "stabilnosti" države. Vojska optužuje izbornu komisiju da nije otklonila "ogromne nepravilnosti" koje su se, prema njihovom mišljenju, dogodile tokom parlamentarnih izbora u novembru.

Na tim izborima je pobedu odnela Nacionalna liga za demokratiju, na vlasti od 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu