Najveća akcija policije u poslednjih 10 godina: Kako je hapšen Velja Nevolja VIDEO/FOTO

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je na Rudniku u velikoj akciji policije i Bezbednosno-informativne agencije u četvrtak rano ujutru.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2021.

17:30

Najveća akcija policije u poslednjih 10 godina: Kako je hapšen Velja Nevolja VIDEO/FOTO
Foto: ata images

Uhapšen je i njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još 14 članova kriminalne grupe koju je predvodio Belivuk.

Prema pisanju beogradskih mediji, Veljko Belivuk uhapšen je zbog ubistva navijača Crvene zvezde Zdravka Radojevića.

Automobil "smart", koji je uhapšena grupa Veljka Belivuka planirala da uništi na Rudniku, jeste ključni dokaz koji srpska policija ima u svojim rukama protiv ove ozloglašene kriminalne grupe, pišu mediji.

Navodno, u tom automobilu Belivuk je svojevremeno saobraćajnom kamerom snimljen u razgovoru sa Goranom Veličkovićem Goksijem, kome se gubi svaki trag od avgusta prošle godine.

Belivuk je nakon hapšenja doveden u svoj stan u Beogradu, saznaje Kurir.

"Pronađene su i tri štek vikendice, koje se tretiraju kao mesta zločina. One se nalaze između Loznice i Gornjeg Milanovca, a u njima je pronađeno mnogo dokaznog materijala", navodi izvor "Kurira", koji dodaje i da je u njegovom stanu pronađeno i 60.000 evra u gotovom novcu.
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport
Povodom hapšenja organizovane kriminalne grupe, koju je predvodio Belivuk, jutros su počeli i pretresi na 30 lokacija, među njima i na stadionima Crvene zvezde i Partizana.

Policija je u prostorije ovih klubova ušla jutros oko pet sati. Zaposlenima u klubovima jutros nije bilo dozvoljeno da uđu u radne prostorije, a otkazani su i treninzi.

Policija je izvela privedenog muškarca iz prostorija kluba i odvezla ga u policijskom vozilu.

Njegov identitet još nije saopšten, a policija je sa stadiona Partizana uklonila transparent Belivukove navijačke grupe.

Mediji prenose da je policija na Partizanovom stadionu pronašla bunker, obezbeđen i zaključan, koji pripada Veljku Belivuku i njegovoj grupi.

Takođe, policija je privedenog Belivuka dovela na stadion Partizana, kako navode mediji, verovatno zbog istrage na toj lokaciji.

Ko su uhapšeni saradnici Velje Nevolje?

Boris Karapandžić, Milovan Tadić i Marko Miljković uhapšeni su danas zajedno sa Veljkom Belivukom u velikoj policijskoj akciji kada je uhapšeno ukupno 17 osumnjičenih za razna krivična dela.

Kako navodi "Kurir", prema još nepotvrđenim informacijama, uhapšeni su navijač zvani Sale Struja i Marko Budimir. Dobro poznati članovi kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk i njegova desna ruka Marko Miljković,činili su mnoga dela protiv zakona zbog kojih su javnosti poznati odranije.

Marko Miljković, smatran je za Belivukovu desnu ruku u izvršavanju prljavih poslova, a on je zajedno sa njim bio optužen za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića, inače Miljkovićevog kuma, piše "Kurir".

Miljković je, prema navodima medija, izveden oko 16.40 sati iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) na Makišu, i sa lisicama na rukama sproveden u maricu.

Milovanu Tadiću, bivšem šefu obezbeđenja kluba "Tilt", sudi se po optužbama da je nasmrt pretukao Slobodana Vukića.

Boris Karapandžić jedan je od pripadnika nekadašnje grupe Janjičari, a sada Principi, koju predvodi Veljko Belivuk

Karapandžič je jedan od huligana koji je sa Veljinom ekipom upao u klub "Komitet" u Beton hali pre dve godine kada su polupali ceo klub, pretukli obezbeđenje i goste kluba. Karapandžić je zbog nasilničkog ponašanja u "Komitetu" bio u kućnom pritvoru.

"Uhapšeni oni koji su ubijali, otimali i mučili"

Ovo je najveća policijska akcija policije u Srbiju u poslednji 10 godina.

"Nakon višemesečnog zajedničkog rada, Tužilaštva za organizovani kriminal, više organizacionih jednicica MUP i BIA, u toku noći i danas realizovana je zajednička akcija usmerena na očuvanje bezbednosti Republike Srbije i rasvetljavanje najtežih krivičnih dela protiv života i tela , sa elementima organizovanog kriminala", naveo je jutros tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić.

Zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić rekao je da je jutrošnjom akcijom hapšenja organizovane kriminalne grupe, koja se krila iza navijačke grupe Partizana, pokazano da u državi nema zaštićenih i da se neće tolerisati nikakve kriminalne organizacije.

"Kriminalna grupa koja je jutros razbijena je odgovorna za seriju najmonstruoznijihin zločina, možda i u nekoliko poslednjih desetina godina. Ova grupa se sve vreme krila se iza navijačke grupe Partizan, ali to nisu nikakvi navijači već obični kriminalci. Mi ćemo dokazati pojedinačnu ulogu svakog od njih, i nećemo tolerisati nikakve vidove kriminala", poručio je Cmolić.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio se i Tužilaštvu, načelniku BIA i svima koji su učestvovali u sinoćnoj akciji jer su bili uporni i što nisu odustajali jer iza ove akcije stoje mnoge neprospavane noći.

Vulin je rekao da je uhapšeno 17 osoba, kao i da su to ljudi koji su ubijali, otimali, mučili, koji su vršili dela o kojima je teško govoriti. Rekao je i da su se svi smejali kada je pre 100 dana predsednik Srbije rekao da će se organizovanom kriminalu zadati udarac, a sada se ne smeju.

Vučić: Veliki udarac za mafiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas na konferenciji za medije da je uhapšena grupa osumnjičena za najteža krivična dela - ubistva, otmice i trgovinu droge, kao i iznude.

Pohvalio je sadejstvo MUP i Tužilaštva za organizovani kriminal i zahvalio bezbednosnim službama i rekao da je ovo "veliki udarac za mafiju".

"Odlična saradnja MUP i BIA dovela je do dobrih rezultata, dovela je do toga da ljudima u celoj Srbiji možemo da obezbedimo veću sigurnost", rekao je Vučić.

"Ovo je veliki udarac za mafiju i organizovani kriminal", poručio je Vučić. Pohvalio je sve koji su učestvovali u toj akciji i istakao da to za njih nije bio nimalo jednostavan zadatak, jer su na kocku stavili i svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica za sigurnost građana Srbije.

"Srećan sam što je policija i ministar obavio dobar posao i verujem i nadam se da će ta borba biti nastavljena, jer to čeka i Niš, Vranje, Suboticu...", kazao je on.

Ko je Velja Nevolja?

Foto: ata images
Velja Nevolja je široj javnosti poznat i po hapšenju zbog sumnje da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u Beogradu, koji je izrešetan na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu 2017. godine.

U maju 2018. Viši sud u Beogradu je Belivuka oslobodio optužbi i tada mu ukinuo pritvor, da bi ga potom Apelacioni sud u Beogradu 2019. pravosnažno oslobodio pomenutih optužbi.

Belivuk je u septembru 2016. godine, na osnovu sporazuma sa tužilaštvom o priznanju krivice, osuđen na godinu dana kućnog zatvora, zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure, kada su to prebijanje zabeležile sigurnosne kamere kluba.

Kako su mediji pisali, Velja Nevolja bio je jedan od najbližih prijatelja ubijenog vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi.

Podsetimo, Belivuk je 29. januara priveden na beogradskom aerodrom nakon sletanja aviona kojim je došao iz Crne Gore. To se dogodilo 7 dana posle pisanja crnogorskih medija da je policija te zemlje sprečila likvidaciju Belivuka.

Prema tadašnjim navodima Vijesti, likvidacija je trebalo da bude izvršena u Tivtu, ali je policija prekinula plan kriminalne grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: