Panika zbog saradnje Telekoma Srbija i Telenora; Đelić bi da policija upada u Telekom

Panika u Junajted mediji zbog saradnje Telekoma Srbija i Telenora raste, prenose domaći mediji.

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2021.

16:30

Panika zbog saradnje Telekoma Srbija i Telenora; Đelić bi da policija upada u Telekom
Foto: EPA, ÐORÐE KOJADINOVIÆ

Kako piše Kurir, u priču se sada na strani Junajted grupe uključio i bivši ministar finansija Božidar Đelić.

On je, piše Kurir, gostujući na televiziji N1, koja je u vlasništvu Šolaka, čak rekao da policija mora da upadne u Telekom zbog namere domaćeg preduzeća da ponudi saradnju Telenoru. Kako navodi taj list, "ono što je Đelić 'zaboravio' da kaže, a urednik emisije Jugoslav Ćosić 'zaboravio' da pita, jesu poslovni dilovi između Šolaka i Đelića". "Direktna umešanost Đelića u velike akvizicije SBB, operatera Junajted grupe, samo je jedan od njih. Sadašnja pozicija Đelića na mestu izvršnog direktora investicione banke Lazard, koja je u tome učestvovala, objašnjava ostrašćeni nastup Đelića na Šolakovoj televiziji dok je pljuvao po Telekomu", piše Kurir i podseća na dokument iz 2014. u kom direktor Lazarda Džozef Kasaneli piše o direktnom učešću Lazarda u dilove koje je pravio SBB. "Lazard je u prethodnom periodu pružao, pruža i u budućnosti bi mogao da pruža određene investicione bankarske usluge KKR-u i nekim njegovim podružnicama, a za koje je Lazard primio i mogao bi da primi kompenzaciju, uključujući, tokom prethodne dve godine savetovanje KKR-a ili njegovog pridruženog preduzeća u vezi sa predloženom akvizicijom SBB/Telemach Grupe i savetovanje portfeljnog preduzeća KKR-a ili njegovog pridruženog preduzeća u vezi sa potencijalnom transakcijom...", navodi se u tom dokumentu. KKR je u to vreme bio većinski vlasnik Junajted grupe, a danas drži manjinski udeo u vlasništvu. Uticajni Euromoney je pisao da je najveći dil Lazarda u privatnom sektoru bio upravo kada je savetovao KKR u preuzimanju SBB/Telemach za jednu milijardu evra. Zanimljivo je da se Lazard, u kojem radi Đelić, pojavljuje i kao savetnik bugarskom telekomu u situaciji kada ga je prošle godine kupila Junajted grupa. Kako navodi Kurir, "Božidar Đelić nije odgovorio na pitanja u kakvim je odnosima sa Draganom Šolakom i kakve su transakcije imale njihove kompanije. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je stav o Telekomu, koji je izneo na N1 televiziji u utorak, samo njegov ili predstavlja stav kompanije za koju radi. A Đelić je zanemeo i na molbu da razjasni koliko su on lično i njegove kompanije dobili novca od Šolaka, odnosno njegovih kompanija".

Đelić: Komisija mora da reaguje

Komisija za zaštitu konkurencije uz podršku policije mora smesta da uđe u Telekom i Telenor i povede istragu, ako su navodi o sporazumu te dve kompanije koji za cilj ima da se istisne SBB sa tržišta - tačni, a do sada to Telekom nije demantovao, rekao je za N1 Božidar Đelić.

Prema njegovim rečima, Telekom je u pravu kada kaže da postoje slični ugovori u mnogim evropskim zemljama, gde regulatori traže da one firme koje imaju optička vlakna ustupe uz određenu nadoknadu drugim igračima resurse tako da se konkurencija poveća, ali to ustupanje, ističe, mora da prati pravila – a pravilo je da se svima ustupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: