Lete šamari: "Licemerje ima ime"; "Evo još jednog primera - Srbija"

Ne stišava se bura nakon što su tzv. Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose. Prva je reagovala EU, pa Srbija, a javila se i Turska.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2021.

11:28

Lete šamari:
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Prva se, nakon što je objavljeno, ali i zvanično završeno otvaranje predstavništva tzv. Kosova u Jerusalimu, oglasila EU, odakle je saopšteno da je stav EU o ambasadama u Jerusalimu jasan i nepromenjen.

"U skladu sa Rezolucijom 478 SB UN iz 1980, kojom se pozivaju sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU takođe kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu ", rečeno je iz Brisela u ponedeljak, uz dodatak da Kosovo ovim postupkom podriva svoj put ka integraciji u EU.

Potom je reagovala i Turska, koja je saopštila da je zvanična Priština time prekršila međunarodno pravo. Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj saopštio je da to "ne služi palestinskom pitanju" i , kako navodi, potkopava viziju rešenja o dve države.
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da će činjenica da su Izrael i tzv. Kosovo uspostavili diplomatske odnose "uticati na odnose Srbije i Izraela".

"Izrael je sam izabrao da mu je važniji interes vezivanja za Ameriku i ono što je važno Americi nego Srbija, to je njihovo legitimno pravo. Ono što je važno to je da mi u tom procesu nismo učestvovali, jer predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna tzv. Kosovo, i obrnuto", rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije.

Na pitanje kada će Srbija otvoriti ambasadu u Jerusalimu, on je odgovorio "O tom potom".
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
Poslednja koja se oglasila povodom kritika EU na račun tog poteza zvanične Prištine je ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku. Ona je izjavila da je licemerno to što je EU ukorila Kosovo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu.

Ona je takođe reagovala i na to što, kako je navela, Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU retko približava svoju spoljnu politiku Evropskoj uniji.

"Evo još jednog primera. Srbija, iako zemlja kandidat za članstvo u EU, retko, ako ikada, približava svoje spoljnopolitičke odluke EU. Od odnosa sa Rusijom i Kinom i prodaje oružja do skandaloznih glasova UN i kršenja međunarodnih sankcija. Odluke Srbije i spoljna politika su u velikoj meri, ako ne i isključivo, u suprotnosti sa odlukama EU. Brisel nikada nije upozorio Srbiju. Bar ne javno. Izuzetak je otvaranje ambasade u Jerusalimu, gde je EU javno ukorila i Srbiju i Kosovo“, napsala je ona na Fejsbuku, što prenosi Kosovo onlajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: