Kurc pohvalio Srbiju, grdio Severnu Makedoniju: "Nisu uzoran primer"

Austrijski kancelar izjavio je da su reforme, opipljivi rezultatiž i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ključni za napredak Srbije ka EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2021.

14:40

Kurc pohvalio Srbiju, grdio Severnu Makedoniju:
FOTO: Profimedia

U intervjuu za februarsko izdanje magazina Kord (CorD) Sebastijan Kurc je rekao da Austrija u potpunosti podržava evropski put celog Zapadnog Balkana i da će se zalagati za pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u prvoj polovini ove godine.

"Srbija ima jedinstvenu odgovornost u pokazivanju da Zapadni Balkan napreduje na svom evropskom putu znatnim ubrzanjem sopstvenih reformskih napora i postizanjem konkretnih i opipljivih rezultata u vladavini prava i drugim temeljnim područjima. Stalno angažovanje u dobroj veri u pregovorima i postizanju sveobuhvatnog i pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa presudno je za napredak na evropskom putu", rekao je Kurc.

Kurc je ocenio da Srbija ima jasnu perspektivu pristupanja EU, sa otvorenih 16 pregovaračkih poglavlja i dva privremeno zatvorena i pozdravio odluku srpske vlade da "prioritet da integraciji u EU, očuvanju javnog zdravlja i privrednog rasta, kao i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

On je naveo da je budućnost celog Zapadnog Balkana u EU i da Austrija u potpunosti podržava region na tom putu. "U našem je strateškom interesu da region uvedemo u EU što je brže moguće", dodao je.

Kurc je izrazio posebno žaljenje što Severna Makedonija kao "uzoran kandidat" još nije otvorila pristupne pregovore sa EU.

"Austrija će se zalagati za pokretanje dugo zakasnelih pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom u prvoj polovini 2021. godine", dodao je.

Naveo je i da Austrija ostaje prijatelj Zapadnog Balkana i u vreme krize i da je podrška regionu u borbi protiv pandemije kovida - 19 njen glavni prioritet. Podsetio je da je Austrija nedavno obećala 2,4 miliona evra za inicijativu Kovaks dok je EU odlučila da staviti na raspolaganje 70 miliona evra za vakcine za Zapadni Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: