Zastava EU na hrvatskoj ambasadi u Sarajevu pocepana, hrvatska zastava nedirnuta, EU osudila cepanje zastave

Zastava EU postavljena na pročelju zgrade hrvatske ambasade u Sarajevu noćas je skinuta i odbačena na ulicu, njen držač je oštećen i delimično istrgnut.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.01.2021.

10:46

Zastava EU na hrvatskoj ambasadi u Sarajevu pocepana, hrvatska zastava nedirnuta, EU osudila cepanje zastave
Depositphotos/jorisvo

Policija traga za vandalima koji su to počinili, potvrdio je hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić.

On je za agenciju Hina rekao da se to dogodilo između 23 sata i ponoći.

"Zastava EU je pocepana, a hrvatska zastava koja je takođe istaknuta ostala je netaknuta. U kontaktu smo s policijom i u ovom trenutku nemamo više saznanja", kazao je Sabolić.

Hina navodi da iz dostupnih informacija proizilazi da se incident dogodio tokom policijskog sata koji je u Federaciji BiH na snazi od 23 do 5 sati ujutro, a uveden je kao deo mera u borbi protiv pandemije korona virusa.

Ambasada Hrvatske u Sarajevu smeštena je u pooslovnoj zgradi u strogom centru grada, na Trgu dece Sarajeva.

Ceo taj prostor koji je u blizini Ministarstva spoljnih poslova i Predsedništva BiH pokriven je nadzornim kamerama.

"Osuđujem ovaj čin i pozivam odgovarajuće institucije BiH da ga istraže"

Delegacija Europske unije u BiH osudila je u danas incident u kojem je pocepana zastava EU ispred zgrade ambasade Hrvatske u BiH i zatražila da počinioci budu pronađeni i kažnjeni.

Delegacija je u objavi na Tviteru navela da "oštro osuđuje čin vandalizma protiv zastave Europske unije" koji je izveden sinoć ispred zgrade ambasade Hrvatske u Sarajevu.

"Delegacija EU poziva institucije za sprovođenje zakona da sprovedu brzu istragu i privedu odgovorne pravdi", navodi se u saopštenju koje je prenela Hina.

Zamenik ministra spojnih poslova BiH Josip Brkić takođe je osudio incident, nakon što je to ranije učinila ministarka spoljnih poslova Bisera Turković.

On je na Tviteru napisao da je razgovarao s ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem o "groznom incidentu u Sarajevu".

"Osuđujem ovaj čin i pozivam odgovarajuće institucije BiH da ga istraže", poručio je Brkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: