"Srbija je daleko ispred Nemačke i Francuske, kako je to moguće?"

Nemački portal "Faz.net" objavio je autorski tekst novinara Mihaela Martensa o tome da se građani Srbije najbrže vakcinišu u Evropi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/CLAUS FISKER DENMARK OUT
Foto: EPA-EFE/CLAUS FISKER DENMARK OUT

"Ovih dana mogu se čuti čak i mnogi tvrdoglavi protivnici srpskog predsednika koji kažu da su se njegovi napori da uspostavi dobre odnose sa Pekingom isplatili, jer na evropskom kontinentu nijedna država ne vakciniše svoje stanovništvo brže od Srbije", piše list.

"Srbija je daleko ispred Nemačke, Francuske i svih ostalih zemalja EU. Samo je Velika Britanija brža. Kako je to moguće? Dosadašnji uspeh srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar objašnjava u intervjuu za FAZ, između ostalog i činjenicom da je, za razliku od zapadnih zemalja, njegova zemlja pokušala da dobije vakcine od svih dobavljača. Stoga su, pored vakcine kompanije Fajzer, u Srbiji već nedeljama dostupne ruska vakcina "sputnjik V" i kineska vakcina "Sinofarma", piše taj list.

"Za razliku od mnogih drugih zemalja, građani Srbije mogu da biraju koju vakcinu žele. Čim je naš nacionalni kontrolni organ oceni vakcinu kao sigurnu i efikasnu, ona je dostupna svima", rekao je Lončar, prenosi list.

Glavni razlog trenutne vodeće pozicije Srbije je to što nam je Kina isporučila milion doza vakcine "Sinofarma", "što je znatna količina za balkansku zemlju od sedam miliona ljudi", navodi nemački list.

Ovaj nemački list, takođe, prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija pomoći Severnoj Makedoniji kada su u pitanju vakcine.

"Ovo je prijateljski i bratski korak ka građanima u Severnoj Makedoniji. Mi nemamo problema da pomažemo ni Albaniji. Spremni smo da pomognemo i Albancima na Kosovu", prenose Nemci Vučićevu izjavu.

Autor teksta strategiju predsednika Srbije ocenjuje kao uspešnu upoređujući je sa situacijom u zemljama regiona koje gotovo i da ne vakcinišu svoje građane.

Takođe, podseća na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je situaciju siromašnih zemljama na Balkanu, uporedio sa siromašnim putnicima na Titaniku, te zaključuje da je moto Srbije i odlična strategija bila da se "Kina odabere kao spasitelj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu