"Gori" Tripoli FOTO/VIDEO

Tripoli -- Najmanje 350 osoba povređeno je u sukobima policije i demonstranata u libanskom Tripoliju. Vojska preuzela kontrolu nad centrom grada. Zapaljena zgrada opštine.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Policija i vojska uspeli su da potisnu demonstrante iz centra Tripolija, u kojem već četiri noći uzastopno traju demonstracije građana nezadovoljnih dramatičnim padom standarda zbog pandemije koronavirusa, ali i opšteg rasula koje vlada u Libanu, prenosi RTS.

Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Učesnici protesta su u zgradu opštine bacali molotov-koktele i pirotehniku, nakon čega je ceo objekat zahvatio veliki požar.

Bejrutski Dejli star javlja da su gomile zapaljenih dokumenata iz zgrade letele po ulicama, a jedinice civilne zaštite pokušale su da zauzdaju požar.

Mandatar za sastav vlade Libana, Saad Hariri je događaje u Tripoliju opisao kao "organizovan kriminal", optužujući vojsku da je stajala sa strane dok su demonstranti uništavali grad.

Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Saad Hariri, sin nekadašnjeg premijera Rafika Haririja koji je ubijen u samoubilačkom napadu 2005. godine, je mandat za sastav nove vlade dobio još pre tri meseca, ali do sada nije uspeo da formira kabinet.

Predsednik opštine Tripoli Riad Jamak se svrstao na stranu "revolucionara", ali je naglasio da pravi demonstranti ne pale zgrade.

Učesnici protesta su, takođe, napali i obrazovni centar čiji je vlasnik Nadžib Mikati, milijarder iz Tripolija koji je, svojevremeno, bio i premijer.

Samo u četvrtak uveče, medicinsku pomoć zatražilo je više od 100 osoba, dok je šest prebačeno u bolnicu, saopštio je libanski Crveni krst.

Novi talas nasilja u Tripoliju počeo je svega nekoliko časova pošto je jedan od učesnika protesta preminuo od povreda zadobijenih u sukobima sa policijom dan ranije.

Omar Jajba je, kako navode mediji u Tripoliju, pogođen bojevom municijom, nakon lega je prebačen u bolnicu, gde je i preminuo.

Na zgradu koja pripada vladi je bačena ručna granata

Od ponedeljka, kada su neredi i počeli u Tripoliju je povređeno više od 350 ljudi. Policija je saopštila da su tokom protesta bačene tri ručne granata i oko 300 molotov-koktela.

U napadima granatama ranjeno je 12 od ukupno 47 povređenih policajaca.

Policija je pucala u vazduh i bacala brojne patrone suzavca, ali su demonstranti ustuknuli tek kada su na glavni gradski trg stigla oklopna vozila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu