Jednu stvar Srbi Amerikancima ne praštaju

Beograd -- Čak 58,5 odsto građana Srbije je kao uzrok za promenu stava prema SAD tokom vremena navelo bombardovanje naše zemlje 1999, pokazalo je jedno istraživanje.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
stillfix/depositphotos
stillfix/depositphotos

Istraživanje "Faktora plus", predstavljeno je juče povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, a ono je pokazalo da, kada je reč o agresiji na Srbiju, čak 62 odsto smatra da su SAD odgovorne, dok samo 21 procenat misli da nisu.

Na pitanje šta bi SAD trebalo da urade kako bi se prevazišao negativni stav zbog bombardovanja, njih 48,8 odsto očekuje da se porodicama nastradalih civila plati ratna odšteta, 38,7 odsto misle da država treba da dobije odštetu, dok 29,7 odsto očekuju priznanje da je bombardovanje bilo greška i javno izvinjenje SAD, prenele su "Novosti".

Na pitanje da li se odnosi između SAD i Srbije kreću u dobrom pravcu najveći deo ispitanika - 30,2 odsto je odgovorio sa "ni da, ni ne", dok je 18,9 odsto reklo "donekle ne", a samo 4,7 odsto - "da". Izričito "ne" je reklo 18 odsto, a donekle "da" - 16,1 procenat.

Ispitanici smatraju da će se odnosi u narednih deset godina pokvariti. To misli 28,1 odsto, dok 25,4 procenata smatra da će krenuti uzlaznom putanjom. Kako se navodi u istraživanju, 13,5 odsto anketiranih "očekuje da se već jednom raščisti sa SAD i Zapadom, te da se Srbija okrene pravim prijateljima kao što su Rusija i Kina".

Kada je reč o očekivanjima od nove administracije u Vašingtonu, najveći procenat njih - 32,1 odsto smatra da Bajdenova administracija neće imati vremena da se bavi Srbijom, dok 20,6 odsto očekuju da nova administracija u SAD nastavi gde je stala Trampova. Za Vašingtonski sporazum čulo je 43 odsto ljudi, a 24 procenta nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 230 idi na stranu