"Nemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na granici"

Srbi u Nemačku ne mogu da uđu ni uz negativan PCR test, pišu beogradski mediji.

Izvor: Blic

Četvrtak, 28.01.2021.

06:50

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP, File

Blic prenosi da na sajtu Ambasade Nemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako.

Ulazak u Nemačku za državljane Srbije zavisi isključivo od dobre volje i procene službenika na pasoškoj kontroli. Ovakvu rigoroznu kontrolu ulaska naših državljana nemačke vlasti pravdaju epidemijom korone i pojavom mutiranog, još opasnijeg soja virusa.

"Zato, ako planirate da idete u Nemačku kod dece, unuka ili rodbine, budite oprezni jer rizikujete da budete vraćeni sa pasoške kontrole istim avionom nazad za Srbiju", navodi se u tekstu i dodaje da je takvu neprijatnost doživela pre dva dana jedna starija Beograđanka iako je imala svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u Nemačku.

Zbog odluke policajca ona nije mogla da pređe granicu i da vidi svog sina i snahu, ali i tek rođenog unuka.

"Nemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na njihovoj granici, a nemaju boravak u toj zemlji. Išla sam za Berlin 'Er Srbijom' i na pasoškoj kontroli dala svu potrebnu dokumentaciju. Imala sam sve što piše na sajtu ambasade da je potrebno – regularan pasoš, negativan PCR test, star manje od 48 sati, pozivno pismo od sina da idem kod njega u posetu, jer je dobio sina, kao i povratnu avio-kartu. Međutim, policajac na šalteru mi je odmah rekao da ne mogu da uđem u Nemačku i lupio mi pečat u pasošu koji označava deportaciju zbog kovida 19. Zašto i zbog čega je to odlučio nije mi rečeno. Nisam imala izbora, morala sam nazad kući, odmah istim avionom", kazala je ta Beograđanka.

Iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da državljani Srbije u vreme epidemije bez vize mogu putovati u Nemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Nemačke. I to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri… Prilikom prelaska granice putnici moraju pokazati dokaze o neophodnosti putovanja, a konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi službenik granične policije.

U "Er Srbiji" objašnjavaju da su uzrok ove situacije epidemija koronavirusa i pooštrene mere za sve putnike.

"Nemačka ima diskreciono pravo da zbog trenutne situacije u svoju zemlju pusti koga želi. Ove mere su donete zbog trenutne kovid situacije. Oni sami procenjuju i odlučuju da li možete da uđete u zemlju ili ne, bez obzira na to što imate i negativan PCR test i sva potrebna dokumenta. To, naravno, ne važi za državljane njihove zemlje ili strane državljane koji imaju prijavljen boravak u Nemačkoj", ističu u ovoj avio-kompaniji.

Inače, slično ćete proći ukoliko krenete i u bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Slobodna putovanja za sada su nam moguća samo u Bugarsku, dodao je Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: